Briselski okršaj pred finiš kvalifikacija: Zmajevi obećavaju borbu za svaki centimetar terena

tačno.net
Autor/ica 3.9.2015. u 10:16

Briselski okršaj pred finiš kvalifikacija: Zmajevi obećavaju borbu za svaki centimetar terena

Nogometna reprezentacija BiH večeras igra protiv Belgije u Briselu izuzetno važnu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Francuskoj. Izabranici Mehmeda Baždarevića pokušat će doći do povoljnog rezultata, a to je u ovom slučaju i remi.

Ne treba posebno naglašavati da će Zmajevi odmjeriti snage sa jednom od najboljih selekcija na Starom kontinentu. Stadion King Baudouin bit će poprište viteške borbe. Utakmica je posebna sama po sebi jer bi eventualno osvajanje tri boda donijelo dobru poziciju i realne šanse za odlazak na kontinentalnu smotru. Također, pobjeda donosi injekciju samopouzdanja, potvrdu snage i nedvojbene poticaje.

Belgijanci ponekad nisu dovoljno organizirani

Remi bi bio zadovoljavajući, dok bi poraz otežao poziciju Zmajeva u borbi za drugo ili treće mjesto pred posljednja tri kola.

Igrači bh. tima željni su viteškog nadmetanja. No, svjesni su snage suparnika. Iako imaju izuzetno kvalitetnu ekipu koja je druga na FIFA-inoj rang-listi, kod Belgijanaca nikada ništa nije sigurno. Znaju odigrati izvanrednu utakmicu, a nakon toga kiksati protiv reprezentacija koje su po kvalitetnu ispod njih. Nekada se čini da nisu dovoljno organizirani i da ne igraju disciplinovano.

Nadamo se da danas neće biti njihov dan. Sve ukazuje na to kako bh. reprezentacija večeras ima šansi da dođe do povoljnog ishoda. Jasno je da rezultat belgijskog dvoboja polako ispisuje scenarij raspleta u grupi. Baždareviću savjeti nisu potrebni. Ko god bude igrao treba imati na umu samo jedno: do kraja kvalifikacija je ostalo još tri utakmice (nakon Belgije) i stoga treba biti oprezan. Na kraju će odlučivati svaki gol, svaki bod…

“Svi znamo kvalitete Belgije. Oni su bolji nego su ranije bili, igrači im igraju u velikim evropskim klubovima. No, i mi imamo svoje adute, iako nam neki nogometaši ne igraju u velikim klubovima. Međutim, volja i htijenje mogu nadoknaditi nešto što pojedinim igračima nedostaju. Moramo biti hrabri, imamo kvalitet i trebamo biti agresivni”, rekao je šef državnog tima BiH Mehmed Baždarević.

Za pozitivan ishod bit će potrebna i sreća

Za Zmajeve će biti važno da osiguraju posjed lopte, a još važnije će biti da trče i bore se. Naravno, za dobar rezultat u glavnom belgijskom gradu bit će potrebna i sreća.

“Borit ću se, nastojati da budem opasan i da im napravim probleme. Borbenost će biti veoma bitna, morat ćemo čvrsto stajati na terenu. Oni imaju bolju ekipu, znamo šta nas čeka, ali ćemo se potruditi da osvojimo bodove”, poručio je Pjanić.

U svim izjavama selektor i igrači naglašavaju borbenost, želju i htijenje. Dakako, to je jedini način da se odgovori kvalitetnim Belgijancima, borba za svaki centimetar terena. Bh. javnost puno očekuje od Rominog tandema Pjanić – Džeko. Vjeruju da njihova dobra forma može biti presudna u ovom meču. Premda, ako Zmajevi odigraju dobro, kolektiv može izbaciti nekog drugog. Kao što je to bio slučaj protiv Izraela. Tada je briljirao Edin Višća.

Selektor reprezentacije Belgije Marc Wilmots rekao je da bi bila velika greška ukoliko bi se njegova ekipa fokusirala samo na Miralema Pjanića i Edina Džeku, za koje je rekao da su veliki i sjajni igrači, ali da ne smiju zaboraviti Lulića i Višću, koji su opasni.

Realan pogled uoči dvoboja u Briselu ukazuje na to da je Belgija favorit. Bh. reprezentaciju će u Briselu bodriti nekoliko hiljada navijača. Glavni sudija će biti Portugalac Manuel de Sousa. Prije ove utakmice BiH je trenutno na petom mjestu u grupi B sa osam bodova iz šest utakmica, dok su Belgijanci drugi na tabeli sa 11 bodova, tri manje od vodećeg Velsa.

Utakmica počinje u 20:45 sati uz direktan prijenos na BHT1.

tačno.net
Autor/ica 3.9.2015. u 10:16