BundesLiga primjer uspješne sportske strategije

Autor/ica 25.8.2012. u 16:02

BundesLiga primjer uspješne sportske strategije

 

Bundesliga se davno etablirala među najbolje fudbalske lige u Evropi. Ne samo sportski, nego i privredno. Popularnost je velika – navijači jednostavno pune stadione.

Nova sezona (2012/13), inače 50-ta u istoriji, mogla bi biti rekordna sezona u istoriji njemačkog nogometa. Emmanuel Hembert iz konsultantske kompanije A.T. Kearney u Dizeldorfu (Düsseldorf) kaže da se „Bundesliga priprema da postane najdominantnija sila u Evropi“. To prije svega proizilazi prvenstveno iz zaključenih ugovora o televizijskim prenosima utakmica, piše Deutsche Welle.

Bundesliga je u aprilu izmijenila ugovor o televizijskim pravima. Prema tom ugovoru će u naredne četiri godine, samo na osnovu televizijskog prenosa, zaraditi 2,5 milijardi eura. To znači po sezoni 628 miliona eura. Najveći dio plaća televizijska stanica Sky. Riječ je o iznosu koji je otprilike 50 posto veći nego godinu dana ranije. Stefan Ludwig, ekonomista i direktor Sport-Business-Gruppe u konsultantskoj firmi Deloitte kaže da je riječ o velikom uspjehu. On također napominje da Premier liga u Engleskoj zarađuje više novca i da će i narednih godina najviše zarađivati.

Bundesligaška solidarnost

Ludwig u razgovoru za DW kaže da se privredna snaga mjeri prihodima televizijskih prava, sponzorstava i broja prodatih karata. Ukoliko se ovi kriteriji saberu, onda Bundesliga zauzima drugo mjesto među tzv. „Big Five“, pet prvih liga Engleske, Njemačke, Španije, Italije i Francuske.

“Prednost Bundeslige u odnosu na špansku Primeru nije ugrožena jer je Španija jedina zemlja koja ima decentralizovani televizijski marketing“, kaže Ludwig. Svaki klub sam prodaje susrete svoje ekipe. To je dovelo do toga da dva najveća španska kluba Real Madrid i FC Barcelona ubiru “najveći kajmak”.

“U Bundesligi je drugačije. Postoji relativno dobra podjela sredstava među 18 bundesligaša po principu solidarnosti“, kaže Ludwig. Bundesliga prodaje televizijska prava i zaradu dijeli na sve klubove u prvoj ligi. Na osnovu toga, novac od prodaje televizijskih prava dobijaju i klubovi u sredini, ali i na začelju tabele. Doduše, FC Bayern ili Schalke 04 zarađuju dosta više od Mainza 05 ili FC Augsburga. Međutim, u ovom slučaju ni mali klubovi ne ostaju „kratkih rukava“.

Kada je riječ o investicijama i transferima, Njemačka je tradicionalno, u poređenju sa drugim zemljama, na posljednjem mjestu. Pa ipak bi Bundesliga u svojim okvirima možda mogla postaviti novi rekord u ljetnom prelaznom periodu, koji još nije završen. Do sada je 18 prvoligaša za nove igrače izdvojilo 186 miliona eura. Inače, do sada je u nove igrače najviše uloženo 2007. godine (194 miliona eura).

Prihodi oko dvije milijarde eura

U međunarodnom poređenju je to ipak malo. 20 engleskih prvoligaša je do sada za kupovinu novih igrača izdvojlo 300 miliona eura, klubovi italijanske serije A 280 miliona, dok su francuski klubovi izdvojili 198 miliona eura.

Stefan Ludwig kaže da se ne treba podcijeniti značaj Bundeslige za domaće tržište. U tom slučaju se samo trebaju pogledati ukupni prihodi. Samo u prvoj ligi je zabilježen ukupan prihod u iznosu od 1,7 milijardi eura. Ukoliko se uzme u obzir i druga liga, onda se dolazi do sume od oko dvije milijarde eura.

Na svakoj od 34 utakmica u toku jedne sezone na stadionima bude skoro 400.000 navijača. Oni jedu, piju, kupuju zastave, šalove, dresove… “Ukoliko odlaze na uzvratni susret, onda su troškovi daleko veći”, kaže Ludwig: “novac se izdvaja za prevoz, piće i smještaj. To je enorman ekonomski faktor”.

Navijači su najvažniji kapital Bundeslige. Ni jedna liga u Evropi nema tako veliki broj gledalaca. Dok u Engleskoj utakmice prvoligaša u prosjeku gleda 35.000 po susretu, dotle je broj navijača u Francuskoj, Italiji i Španiji znatno manji, između 20.000 i 28.000. Bundesliga po susretu bilježi prosjek od oko 42.000 gledalaca, što je ubjedljivo najviše u Evropi.

Autor/ica 25.8.2012. u 16:02