Capello: Došao je kraj španske dominacije

tačno.net
Autor/ica 30.7.2013. u 07:30

Capello: Došao je kraj španske dominacije

Selektor ruske nogometne reprezentacije Fabio Capello smatra da španska reprezentacija u budućnosti više neće biti tako dominantna kao što je to bio slučaj posljednjih godina.

“Mislim da je Italija pokazala put u polufinalu (Kupa konfederacija). Igrali su s tri odbrambena igrača i to je poremetilo Špance, uglavnom zato jer su zatvorili prostor u veznom redu, borili se za posjed lopte i izbjegavali igranje dugih lopti. Zato je Španija patila i to je omogućilo drugim trenerima da vide kako ih mogu pobijediti”, rekao je Capello za Fifa.com.

Italija je uprkos sjajnoj predstavi u polufinalu Kupa konfederacija izgubila od aktuelnih svjetskih i evropskih prvaka na penale 7-6, ali zato je Furija pokleknula kasnije u finalu gdje ju je savladao Brazil s 3-0.

Talijanski stručnjak misli da je danas španska “tika-taka” pročitana.

“To je bilo inovativno onda, kada je bio običaj da napadači ne rade presing. Ali stvari su se od tada puno promijenile i svi to sada rade. Danas je praktički nemoguće pobijediti ako to ne radite”, smatra Talijan.

Capello je iznio svoja razmišljanja i što se tiče taktičkih formacija.

“Mislim da je malo apsurdno da ljudi danas pričaju o formacijama, 4-3-3 ili 4-4-4 i tako dalje. Prema mom mišljenju, moderna formacija je 9-1. Imate devetoricu koji se brane i koji napadaju. Ovih dana morate biti kompaktni i imati sve igrače u razmaku od maksimalnih 20 do 30 metara. U nogometnoj historiji bile su tri revolucije. Sedamdesetih godina (prošlog stoljeća) bio je to Ajax sa njihovom visokom ofsajd linijom i presing-igrom. U osamdesetim i devedesetim je to bio Milan i sada je tu Barcelona, koja je pokazala kako držati loptu i kako ju vratiti agresivnom igrom jednom kada ju izgube. Revolucije se događaju svakih 15-ak godina, više ili manje. Barcelonina se dogodila ne tako davno, pa mislim da ćemo morati čekati još neko vrijeme na novu”, zaključio je Capello.

 

 

 

 

 

izvor: klix.ba

 

tačno.net
Autor/ica 30.7.2013. u 07:30