Capital One Cup: Sunderland izbacio Manchester United na penale

tačno.net
Autor/ica 23.1.2014. u 08:09

Capital One Cup: Sunderland izbacio Manchester United na penale

Ekipa Sunderlanda plasirala se u finale Capital One Cupa, nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca 2-1 savladala domaći Manchester United u uzvratnoj polufinalnoj utakmici.

 Sunderland je dobio prvi susret kao domaćin s 2-1, dok je United nakon 90 minuta uzvrata na svom stadionu vodio s 1-0. Prema regulama ovog takmičenja, pravilo ”gola u gostima” ne primjenjuje se nakon 90, već nakon 120 minuta igre.

U dodatnih 30 minuta Sunderland je stigao do izjednačenja u 119. minuti preko Phila Bardsleyja, ali je Javier Hernandez u sudačkoj nadoknadi zabio za 2-1 i pobjedu domaćina, pa se pristupilo izvođenju penala. Sunderland je bio manje loš, zabio je dva, a promašio tri udarca s bijele tačke, dok je domaća ekipa zabila samo jedan, a promašila četiri kaznena udarca!

Manchester United poveo je u 37. minuti. Nakon kornera s desne strane, Danny Welbeck je vjeroatno planirao šutirati. Lopta nije išla u okvir gola, ali se na pravom mjestu našao Jonathan Evans koji je iz poentirao glavom iz blizine.

U 119. minuti, Bardsley je izjednačio udarcem izvan kaznenog prostora. Pogotku je kumovala očajna reakcija domaćeg golmana Davida De Gee koji je trebao odbraniti udarac koji je išao u njega, ali nije.

Ipak, na ulasku u sudačku nadoknadu je United dobio novu šansu. Hernandez je iz blizine pospremio loptu u mrežu nakon niskog ubacivanja Januzaja s lijeve strane.

U izvođenju penala, za domaćine je precizan bio samo Fletcher u drugoj seriji, dok su bez pogotka ostali Welbeck, Januzaj, Jones i Rafael. Za Sunderland su pogodili Marcos Alanso u trećoj i Sung-Yong Ki u četvrtoj seriji, a promašili su Gardner, Fletcher i Johnson.

Podsjećamo, Manchester City je u drugom polufinalnom paru razbio West Ham s ukupnih 9-0 u dvije utakmice.

Manchester City i Sunderland će finalnu utakmicu na Wembleyju odigrati 2. marta.

Manchester City je svoja dva naslova pobjednika ovog takmičenja osvojio davno, 1970. i 1976. godine. Sunderland je jedini finale odigrao i izgubio 1985. godine.

Capital One Cup, uzvratna utakmica polufinala:

Manchester United – Sunderland 2-1, na penale 1-2 (ukupno 3-3), prva utakmica 1-2 (Evans 37, Hernandez 120+1 / Bardsley 119)

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 23.1.2014. u 08:09