Chelsea osvojio Evropsku ligu

tačno.net
Autor/ica 15.5.2013. u 20:52

Chelsea osvojio Evropsku ligu

Chelsea je večerašnjom pobjedom nad Benficom osvojio Evropsku ligu rezultatom 2:1. Golove za Engleze postigli su Torres i Ivanović, a za Portugalce Cardozo iz penala.

Prvo evropsko finale ove sezone na Amsterdam Areni odigrali su lisabonska Benfica i londonski Chelsea. Oba tima su se borila za svoj prvi trofej Evropa lige.

Iako bez jednog od svojih najboljih igrača ove sezone, Edena Hazarda, Chelsea je u finale ušao kao blagi favorit, s obzirom na činjenicu da su ipak aktuelni prvaci Evrope.

Chelsea je postao četvrti klub u historiji koji je kompletirao osvajanje tri velika evropska trofeja Kup/Liga prvaka, Kupa Pobjednika Kupova i Kup UEFA/Evropska liga. To je do sada uspjelo Juventusu, Ajaxu i Bayernu.

Trener Chelseaja, Rafael Benitez, čiji je kratki mandat pri kraju, u svojoj je karijeri osvajao sva tri ova natjecanja. Evropski uspjesi nisu strani ni Benfici, ali je ona imala vrlo traumatičan vikend, u kojem su praktički u posljednjoj minuti derbija protiv Porta doživjeli svoj prvi poraz u sezoni i tako izgubili naslov prvaka na koji su već bili stavili jednu ruku. Trener Jorge Jesus je naveo kako to nije uticalo na večerašnje izdanje njegovog tima.

Benfica je klub koji je kroz historiju imao sjajne nastupe u evropskim natjecanjima. Slavu je stekla u u šezdesetim i sedamdesetim godinama. Ipak, u novijoj historiji nije bilo tako, ali su prošle godine stigli do četvrtfinala Lige prvaka. Ovo im je deveto finale u nekom od evropskih kupova, a do sada su osvojili dva trofeja – dva Kup prvaka (1961. i 1962.).

Chelsea je ove sezone odigrao već 67 utakmica, a preostale su im još dvije, dok je Benfica odigrala 53 od ukupno 55. Za Chelsea je ovo bila 15. utakmica u posljednjih 47 dana, a neporaženi su u posljednjih osam.

Utakmica je počela napadom Benfice, gdje je u drugoj minuti susreta Oscar Cardozo glavom pucao pored gola. U sedmoj minuti je igra privremeno zaustavljena zbog povrede Ramiresa (Chelsea), koji se odmah vratio u igru.

Chelsea u devetoj minuti neuspješno pokušava napasti mrežu Benfice, ali neuspješno. Fernando Torres bio je u ofsajdu. Nakon toga Benfica nastavlja napadati ka mreži Chelseaja. U 14. minuti igrač Chelseaja, Oscar, prima žuti karton.

Oscar u 27. minuti pokušava postići gol za Chelsea, ali napad biva zaustavljen. Benfica u 32. minuti nastavlja napadati ka mreži Chelseaja.

Frank Lampard u 38. minuti upućuje udarac, ali ne uspijeva. Igrana je minuta sudijske nadoknade u kojoj je Garay (Benfica) zaradio žuti karton, a Lampard je još jednom bezuspješno pokušao pogoditi za Chelsea.

Benfica izvodi početni udarac u drugom poluvremenu, a već u 50. minuti njihov igrač Nicolas Gaitan puca ka golu, ali neprecizno. Chelsea napada u 53. minuti, ali je napad zaustavljen, jer se Ramires našao u ofsajdu.

Benfica napada u 58. minuti i Eduardo Salvio izvrsno puca glavom. Međutim odbrana Chelseaja je spriječila pogodak, a Fernando Torres ih kažnjava golom za Chelsea u 59. minuti.

Luisao (Benfica) dobiva žuti karton u 62. minuti, a minut kasnije Mata (Chelsea) neuspješno puca ka golu. Pokušava u 66. minuti i David Luiz (Chelsea), ali sa istim rezultatom.

Dosuđen je penal za ekipu Benfice i Oscar Cardozo izjednačava rezultat na 1:1 u 68. minuti.

Cardozo (Benfica) i u 82. minuti napada na mrežu protivnika, ali je njegov udarac zaustavljen. Minut kasnije i Jardel (Benfica) pokušava pogoditi glavom, ali ne uspijeva.

Chelsea u 85. minuti kreće u kontranapad te pokušavaju i Ramires i Cahill, ali bez uspijeha. Chelsea nastavlja pritiskati Benficu.

Igrane su tri minute sudijske nadoknade. Branislav Ivanović glavom pogađa za Chelsea u 90. minuti i podiže rezultat na 2:1.

Utakmicu je sudio holandski sudija Bjorn Kuipers, koji je međunarodni sudija od 2006. godine. Bio je sudija utakmice Superkupa u Monacu između Barcelone i Porta 2011. godine, a sudio je i dvije utakmice na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Ukupno je do sada sudio 15 utakmica Evropa lige i Kupa UEFA. 25 puta je sudio utakmice Lige prvaka, a zanimljiva je činjenica da je s ovom utakmicom postao prvi sudija koji je u svojoj zemlji sudio jedno finale evropskog natjecanja nakon Talijana Tullia Lanesea, koji je 1991. godine sudio finale između Crvene Zvezde i Marseillea odigrano u Bariju.

 

izvor: klix.ba

tačno.net
Autor/ica 15.5.2013. u 20:52