“Čini se da su Zmajevi konačno sazreli za Mundijal”

tačno.net
Autor/ica 29.3.2013. u 08:09

“Čini se da su Zmajevi konačno sazreli za Mundijal”

Fenomenalne partije naše fudbalske A reprezentacije u kvalifikacijama za Mundijal, nisu prošle neopaženo, a posljednji veliki trijumf nad bivšim prvakom Evrope Grčkom, selekciju Safeta Sušića je već izdvojio kao najljepše iznenađenje ovog ciklusa.
Ako bi se osvrnuli unazad, naša selekcija je toliko mnogo puta bila pred plasmanom na neko veliko takmičenje, ali svaki put nam je zafalilo snage, smirenosti, ali ponajviše sreće, i tu bi završavali put.
Tako je bilo protiv Danske, u dva navrata protiv Portugala, a na meč sa Francuskom u Parizu ne treba ni podsjećati.
Ipak, “čini se da su Zmajevi konačno sazreli za nastup na velikom takmičenju. Odnijeli su impresivan bod iz Grčke, a onda su pregazili sve  protivnike Latviju (4:1), Litvaniju (3:0), Grčku (3:1), a Lihtenštajn je demoliran sa 8:1”, navodi se u analizi australskog sportskog magazina The Roar.
Ipak, prema mišljenju autora Rustyja Woodgera, naše momke ne očekuje toliko lagan ostatak kvalifikacija, te ukoliko su ozbiljni u namjeri da ovoga puta uspiju, morat će u gostima osvojiti minimalno četiri boda, te slaviti u svim domaćim mečevima.
Bosna i Hercegovina ovoga puta ima i svoje velike zvijezde, a “iako se Edin Džeko izdvaja kao predvodnik sa postignutih sedam golova, na sreću on nije jedini, a osim njega u top formi su 22-godišnji Romin Miralem Pjanić, Stuttgartov Vedad Ibišević, te Zvjezdan Misimović koji igra u Kini”.
“Sa prosjekom od samo 26 godina i većinom igrača koji nastupaju najjačim ligama Evrope, čini se da Bosna nikada nije bila u boljoj poziciji da se konačno plasira na veliko takmičenje. Nakon svega što je nacija prošla, kvalifikovanje na Svjetsko prvenstvo bi u mnogome podiglo moral bh. populacije”, navodi se na kraju analize.
tačno.net
Autor/ica 29.3.2013. u 08:09