Ćiro Blažević: BiH ima najbolju nogometnu reprezentaciju u regiji

tačno.net
Autor/ica 10.6.2013. u 14:15

Ćiro Blažević: BiH ima najbolju nogometnu reprezentaciju u regiji

Jako sam ponosan na naše momke i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nogometaši afirmiraju BiH na najbolji mogući način, kazao je Miroslav Ćiro Blažević u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija.

“Trener svih trenera”, koji je u višedecenijskoj karijeri bio selektor reprezentacija Švicarske, Hrvatske, Irana i BiH, kao i trener brojnih klubova, istakao je kako cijela planeta priča o nogometnim uspjesima Bosne i Hercegovine. Reprezentacija koju je Ćiro vodio prije Safeta Sušića ostvarila je novi trijumf (5:0 na gostovanju u Latviji) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014, a Blažević je poručio kako je počašćen jer je bio dio pobjedničkog tima.

“To je jedna čudesna ekipa. Pa, molim vas, ko danas uvali nekome pet komada, i to na strani?! Taj mora biti moćan. Međutim, izabranici selektora Safeta Sušića ne smiju zaspati. Ne smiju zanemariti istinu da je svaka utakmica jedno novo poglavlje. Moramo biti spremni pobijediti u svakoj utakmici. Nema opuštanja, sve moramo dobiti, jer oni su slabiji od BiH”, rekao je Ćiro i u svom stilu upozorio da BiH nije završila posao oko plasmana na Mundijal.

“Ma, gotovo je. Kakvi Grci!? Sine, nemaju šanse. Ustvari, stani. Malo me emocije ponesoše, jer sam presretan zbog svega što se dešava sa reprezentacijom BiH. Nikada nije gotovo i sigurno, dok postoji teoretska mogućnost da vas drugi ugroze. To moramo imati svi na umu. No, slavit ćemo mi, ali kada za to dođe vrijeme. U dvomeču sa Slovacima sve će se riješiti, te onda u Zenici pobijediti Lihtenštajn i ovjeriti put u Brazil. U zadnjem kolu u Litvu treba ići na slavljenički izlet”, rekao je Blažević.

Prokomentirao je i posljednje mečeve Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji su završeni porazima – Hrvatske u Zagrebu od Škotske (0:1), Srbije u Briselu od Belgije (1:2) i Crne Gore od Ukrajine u Podgorici (0:4).

“Nadam se da će hrvatski nogometaši izvući pouku iz cijele priče i u dvije presudne utakmice, sa Srbijom u Beogradu i Belgijom kući ostvariti pobjede. To moraju riješiti da bi sa BiH išli na Svjetsko prvenstvo. U tradiciji je da Hrvatska lakše na kraj izlazi sa velikima, nego sa slabijima. To je u mentalitetu. Lako ćemo! Ma, lako ćemo, da ne kažem šta. I Srbi su stradali zbog toga lako ćemo, pa sada nemaju nikakvih šansi ni za baraž. Upozoravam zato još jednom da ne dođe do opuštanja i kod igrača BiH. Što se tiče Crnogoraca, jako sam žalostan jer je Crna Gora bila senzacija u svojoj grupi. Porazom od Ukrajine umnogome su kompromitirali sve ono što su do sada napravili. Ma, molim te lijepo, mogli su sa Englezima a sada pali pred Ukrajincima. Kako, kako? Pa, mentalitet! Lako ćemo. Vraga ćemo lako”, upozorio je Ćiro selekcije država nastalih raspadom nekadašnje Jugoslavije.

Blažević je bio prvi selektor koji je BiH odveo u baraž za neko od velikih takmičenja. Kaže da je upravo “na receptu maksimalne koncentracije i tenzije uspio izvesti tim na pravi put”.

“Uvijek moraš davati novu dimenziju ekipi. Pred svaku utakmicu BiH govorio sam kako šatro igramo sa jakom reprezentacijom koja ima klasu. Znao sam da smo bolji od svih, ali nisam htio da se opuštamo”, kazao je Ćiro i dodao: “Ako se moji dragi i mili Bosanci i Hercegovci počnu zadovoljavati ovim što su do sada učinili onda ništa od nas. Ne vjerujem da će biti tako, jer mi smo ponosan, jak, hrabar i prkosan narod. Svjesni smo da su utakmice nogometne bh. reprezentacije više od sporta i da su tek pred nama povijesni događaji. Zapamtite sada što ću reći: Bosna i Hercegovina napravit će čudo u Brazilu!”

Tvrdi da optimizam bazira na nepobitnim činjenicama.

“Nema dvojbe, BiH je najbolja reprezentacija naše regije. To niko ne može opovrgnuti. Govorio sam to i prije ‘petarde’ u Latviji. BiH ima kompoziciju ekipe bolju od ostalih. Za BiH nastupaju igračine, velike zvijezde, i ti i takvi će zadiviti planetu na narednom Svjetsko prvenstvu. Upamtite to”, decidan je Blažević. I pored posljednjih neuspjeha većine selekcija iz regije, on se nada kako BiH neće jedina u Brazil.

Kada je u pitanju najveće iznenađenje kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, Blažević nije imao dilemu.

“To je bila Bosna i Hercegovina. Kažem bila, jer to više nije slučaj. BiH je snaga, moć, sila”, rekao je Blažević.

A najveće razočarenje dosadašnjeg toka kvalifikacija za Ćiru je priredila Turska.

“Turci su me najviše razočarali. Jaka nogometna država igrala je ispod svog renomea. Imali su promjena u ekipi, ali to nije opravdanje da su tako jako pali. Teoretski nisu izgubili sve šanse, no teško da će vidjeti Brazil u ljeto 2014. godine”, kazao je Miroslav Ćiro Blažević.

 

izvor: klix.ba

tačno.net
Autor/ica 10.6.2013. u 14:15