Crveni đavoli ”pogurali” Zmajeve: Šta Bosni i Hercegovini znači poraz Izraela?

tačno.net
Autor/ica 1.4.2015. u 10:47

Crveni đavoli ”pogurali” Zmajeve: Šta Bosni i Hercegovini znači poraz Izraela?

Zaostalom utakmicom između Izraela i Belgije odigrana je prva polovina utakmica u kvalifikacionoj grupi B za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Nakon što su sve selekcije odigrale po pet mečeva čelnu poziciju dijele Vels i Belgija sa po 11 bodova, trećije Izrael sa devet, Kipar na četvrtoj pozicija ima šest bodova, Bosna i Hercegovina je skupila pet, dok je Andora bez bodova.

Izvjesno je kako će Belgija i Vels obzirom na raspored i broj osvojenih bodova odlučivati o prva dva mjesta, odnosno direktnom plasmanu u Francusku, a za baraž će se boriti Izrael, Kipar i Bosna i Hercegovina.

Minimalni trijumf Crvenih đavola u Jeruzalemu vratio je u igru Zmajeva koji će tako u preostalih pet utakmica imati pravo na poraz što i nije bio slučaj do utakmice sa Andorom.

U drugom dijelu kvalifikacija Izrael će gostovati Belgiji, Velsu i što je najbitnije Bosni i Hercegovini, pa bi se vrlo lahko moglo desiti da Izraelci do kraja kvalifikacija skupe svega šest bodova.

Kipar će imati mnogo povoljniji raspored, a kvalifikacije će završiti sa tri domaće utakmice, posljednja je ona protiv Bosne i Hercegovine, meeđutim uzimajući u obzir kvalitet Kiprana teško je vjerovati da će i ta selekcija moći skupiti više od devet bodova u pet utakmica.

U slučaju da glavni konkurenti Bosne i Hercegovine osvoje iznad predviđeni broj bodova, izabranicima Mehmeda Baždarevića bi imali pravo na neki kiks, a baraž ne bi bio izgubljen, tako bi našim najboljim fudbalerima bilo dovoljno 11 ili 12 bodova za dodatno razigravanje.

Kalkulacija je svakako mnogo, međutim sada je već jedna stvar sasvim jasna, pobjeda nad Izraelom 12. juna postavlja se kao imperativ, meč protiv Austrije je pokazao da se defitinivno imamo čemu nadati.

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 1.4.2015. u 10:47