Danas žrijeb u Nici: 53 reprezentacije počinju trku za mjesto na Euro 2016.

tačno.net
Autor 23.2.2014. u 09:04

Danas žrijeb u Nici: 53 reprezentacije počinju trku za mjesto na Euro 2016.

U Palati Des Congres Acropolis u Nici danas sa početkom u 12 sati održat će se žrijeb za kvalifikacije 15. Evropskog fudbalskog prvenstva, čiji će se završni turnir odigrati 2016. godine u Francuskoj.

U kvalifikacijama će nastupiti rekordne 53 reprezentacije, a po prvi put igrat će i selekcija Gibraltara. Novajlije se neće moći naći u grupi sa Španijom, zemljom koja Gibraltar smatra svojim teritorijem i zbog toga je u dugogodišnjem sporu sa Velikom Britanijom. U istoj grupi zbog političkih problema neće moći biti i Azerbejdžan i Armenija, odlučili su čelnici Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Kvalifikacije počinju 7. septembra

Današnjim žrijebom bit će formirano devet grupa kvalifikacija, osam sa po šest ekipa i jedna od pet. Radi otkupa TV prava u grupama sa po šest timova poludirigiranim žrijebom od nositelja bit će svrstane Engleska, Njemačka, Italija, Španija i Holandija.

Što se tiče reprezentacija država zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina prilikom žrijeba bit će u odabranom društvu, odnosno u prvoj jakosnoj grupi, dok će se u drugom „šeširu“ naći Hrvatska. U treću jakosnu grupu UEFA je odredila Srbiju i Sloveniju, u četvrtu Crnu Goru, dok je u petoj Makedonija.

Kvalifikacija će početi 7. septembra ove godine, a takmičenje po grupama završit će 13. oktobra 2015. Plasman na EURO 2016 izborit će prvoplasirani i drugoplasirani, kao i najbolji trećeplasirani iz grupa, gdje će se pridružiti domaćinu Francuskoj, koja neće igrati u kvalifikacijama. Preostalih osam trećeplasiranih iz grupa će u baraž zakazan za novembar 2015. godine, nakon kojeg će biti poznato kojih će još četiri selekcije igrati na EP.

Novi sistem takmičenja

Žrijeb grupa za šampionat u Francuskoj održat će se u Parizu 12. decembra iduće godine sa početkom u 18 sati. Na šampionatu Evrope po prvi put nastupit će 24 reprezentacije, najviše u historiji.

EURO u Francuskoj održat će od 10. juna do 10. jula 2016. godine u osam gradova, Bordou, Lensu, Lilu, Lionu, Marseju, Nici, Parizu, Sent-Etienu i Tuluzu. U 32 takmičarska dana odigrat će se 51 utakmica nakon kojih ćemo saznati ko je novi prvak Evrope, tj. da li će Španija uspjeti odbraniti titulu prvaka.

Takmičenja na EP u Francuskoj odvijat će u grupnoj fazi, u kojoj će 24 nacionalna tima biti raspoređena šest grupa sa po četiri ekipe, a potom od osmine finala prema sistemu eliminacije. Plasman u drugu fazu takmičenja na EURO 2016 izborit će prvoplasirani i drugoplasirani, kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz šest grupa, piše Anadolu Agency.

SSSR prvi šampion Evrope

Prvo Evropsko fudbalsko prvenstvo odigrano je 1960. godine, takođe, u Francuskoj, a prvi prvak Starog kontinenta postao nekadašnji SSSR koji je u finalu poslije produžetaka pobijedio bivšu SFR Jugoslaviju. Francuska je organizator EP bila i 1984. godine, kada je prvi put osvojila prvo mjesto. EURO 1976 održan je u Jugoslaviji, a tada je slavila selekcija Čehoslovačke. Premijerno EP odigrano u dvije zemlje bilo je 2000. godine u Belgiji i Holandiji (tada su Francuzi stigli do svog drugog trofeja namijenjenom prvaku Evrope).

U dosadašnjih 14 šampionata najviše titula imaju Španija i Njemačka po tri. Slijedi Francuska sa dva pehara, a po jednom najbolje su bile reprezentacije Čehoslovačke, Danske, Grčke, Italije, Holandije i SSSR-a.

Jakosni “šeširi” žrijeba

Prvi: Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Portugal, Grčka, Engleska, Rusija, BiH.

Drugi: Hrvatska, Ukrajina, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka Republika, Mađarska, Republika Irska.

Treći: Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija, Poljska.

Četvrti: Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija.

Peti: Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija i Kipar.

Šesti: Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar.

klix.ba

tačno.net
Autor 23.2.2014. u 09:04