“Dani Zmajeva” od 13. do 15. novembra u St. Louisu

tačno.net
Autor/ica 13.11.2013. u 10:43

“Dani Zmajeva” od 13. do 15. novembra u St. Louisu

Gotovo mjesec dana nakon historijskog uspjeha i kvalifikacije našeg nacionalnog tima na predstojeće Svjetsko Prvenstvo u Brazilu, sve je ponovo u žuto-plavim bojama.

No, ovaj put nije u pitanju Sarajevo, Zenica ili neki drugi bh. grad već St. Louis, grad u saveznoj državi Missouri koji je čitavih 8,000 kilometara udaljen od Bosne i Hercegovine. St. Louis je poznat našoj javnosti kao grad sa najvećim brojem Bosanaca i Hercegovaca izvan svoje zemlje.

Ono što je možda manje poznato jeste da bosanska zajednica u St. Louisu ove godine slavi 20 godina svog postojanja. Naime, u jesen 1993. Internacionalni Institut u St. Louisu je počeo sa prihvatom prvih raseljenih lica iz naše zemlje. Tokom narednih 10 godina posredstvom Internacionalnog Instituta, u St. Louis je naseljeno preko 7,000 bh. građana, dok je dodatnih 3,000 lica naseljeno putem katoličkih humanitarnih organizacija.

Nakon 2003. godine došlo je do naglog pada, a nakon toga i do potpune obustave prihvata naših građana pod statusom izbjeglica da bi 2005. i zadnji bh. građani sa navedenim statusom dospjeli u St. Louis. Internacionalni Institut u St. Louisu procjenjuje da je kroz internu migraciju i natalitet broj bh. građana u St. Louisu porastao na nevjerovatnih 70,000.

Danas St. Louis predstavlja jednu pravu malu bosansku enklavu, koja se priprema da kroz nekoliko dana ugosti naše nogometne reprezentativce. Prva grupa naših reprezentativaca se očekuje na sentluiškom Lambert aerodromu već u petak navečer. A kroz aerodrom koji je dobio ime po osvajaču srebrene olimpijske medalje u golfu 1904. godine i prvom licenciranom pilotu u St. Luisu, Albertu Bondu Lambertu, će proći i ostali reprezentativci u toku subotnjeg jutra.

Naši reprezentativci će odsjesti u luksuznom Vestin (Westin) hotelu koji se nalazi tik do Busch stadiona, doma lokalnog bejzbol tima i finaliste ovogodišnjeg prvenstva Sent Luis Kardinalasa (St. Louis Cardinals). Sam stadion je otvoren 2006. godine i maksimalan kapacitet za bejzbol utakmice iznosi gotovo 47,000 gledatelja, kapacitet za nogometne utakmice je nešto veći.

U maju ove godine na utakmici Manchester Cityja i Chelseja oboren je rekord stadiona kada je utakmicu posmatralo 48,263 gledatelja. U subotu u ranim večenjim satima naš tim će odraditi i svoj prvi trening na terenu Sent Luiškog Univerziteta, doma Sent Luis Bilikena i stadiona koji je naš reprezentativac Vedad Ibišević jedno vrijeme zvao svojim.

Održavanje drugog treninga je planirano za nedelju na Busch stadionu odmah nakon press konferencije našeg tima, dok se utakmica igra u 19:30 po lokalnom vremenu (02:30). Gotovo svi reprezentativci napuštaju Sent Luis u ranim jutarnim satima dan kasnije.

U Sent Luisu vlada prava svečarska atmosfera, gotovo sve radnje, ugostiteljska mjesta i kafići u vlasništvu bh. građana su po pravilu ukrašena bh. zastavama, šalovima i drugim rekvizitima kada igraju Zmajevi, ali možda ono po čemu se Sent Luis izdvaja od drugih mjesta u dijaspori jeste i reakcija naših domaćina. Tako naprimjer lokalni lanac nogometne opreme SoccerMaster u svojoj ponudi nudi i rekvizite BiH reprezentacije, no još je dalje otišla lokalna apoteka Walgreens koja nudi navijačku opremu uključujući bh. zastave, šalove, zastavice za auta, i kape.

Najinteresantniji slučaj ipak dolazi iz lokalne kreditne unije (First Missouri Credit Union), gdje je od 12. do 15. novembra proglašen Dan Zmajeva te su poslovnice te banke ukrašene navijačkim rekvizitima naše reprezentacije. Euforija u Sent Luisu iz sata u sat raste te se očekuje da će stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta, te da će naši reprezentativci izvojevati još jednu pobjedu na putu za Brazil.

sportsport

tačno.net
Autor/ica 13.11.2013. u 10:43