Deset najisplativijih transfera u Premiershipu

tačno.net
Autor/ica 10.12.2013. u 09:07

Deset najisplativijih transfera u Premiershipu

U narednom prilogu vam donosimo deset najisplativijih transfera u Premier ligi, a u obzir su uzeti faktori kao što su: nabavna cijena, broj nastupa i golova i prodajna cijena.

Na listi dominiraju Arsene Wenger i Sir Alex Ferguson koji su uvijek imali dobar ”njuh” za dovođenje kvalitetnih igrača za male pare.

10. Robin van Persie, iz Feyenorda u Arsenal, cijena prava sitnica 2.75 miliona funti.

Fenomenalni napadač iz Holandije predstavlja jednu od najboljih kupovina Arsena Wengera, ali na njegovu žalost on je sad član Manchester Uniteda, te je najzalsužniji za titulu Premiershipa kojom se oktiio klub sa Old Traforda.

9. Nemanja Vidić, iz Spartaka u Manchester United, cijena 7 miliona funti

Vidić je u Rusiju došao iz Crvene Zvezde, a iz Rusije u slavni Manchester United u kojem je šansu dobijao u kup utakmicama, dok se nije navikao na ostrvski stil fudbala i postao jedan od najboljih svjetskih defanzivaca.

8. Nicolas Anelka, iz PSG-a u Arsenal, cijena 500 000 funti

Vjerovatno jedini fudbaler sa ove liste koji nije ispuno puni potencijal, ali uzimajući u obzir cijenu za koju je doveden i cijenu za koju je kasnije prodan, definitivno zaslužuje da nađe svoje mjesto na istoj. Naime, njega je Arsene Wenger doveo za 500 000 funti, da bi ga potom prodao madridskom Realu za 20 miliona eura.

7. Patrick Vieira, iz Milana u Arsenal, cijena 3,5 miliona funti

Jedan od najboljih zadnjih veznih igrača u modernom fudbalu koji je bio član Arsenalove generacije koja je osvojila Premiership bez ijednog poraza, a kasnije je prešao u Inter, a potom i u Manchester City gdje sada vodi omladince tog kluba.

6. Ole Gunnar Solskjaer, iz Moldea u Manchester United, cijena 1,5 miliona funti

Vjerovatno najbolji ”džoker” modernog doba koji je sa Teddyem Sheringhamom donio trofej Lige prvaka Manchester Unitedu. Došavši za svega 1.5 miliona funti iz norveškog Moldea odigrao je preko 300 utakmica za klub sa Old Traforda, a tom prilikom je postigao 120 golova, te je kao zamjena postigao het trik što su podvizi koji su ga učinili jednim od najboljih napadača koje je Alex Ferguson imao.

5. Alan Shearer, iz Southamptona u Blackburn, cijena 3,6 miliona funti

Najbolji engleski napadač svih vremena je prešao u Blackburn za veoma malu cijenu i tako postao jedan od najboljih kupovina tog kluba, a kasnije je prodan u Newcastle za 15 miliona funti gdje je postao najbolji strijelac Premershipa.

4. Thiery Henry, iz Juventusa u Arsenal, cijena 10,5 miliona funti

Legenda Topnika koja je došla iz Juventusa u Arsenal za 10.5 miliona funti, a kasnije za tri puta veću sumu prodan u Barcelonu. Iz Juventusa je prodan zato što se ”nije snašao u Italiji”, pa je nakon toga zablistao u najjačoj svjetskoj ligi. Sudbina vjerovatno.

3. Gianfranco Zola, iz Parme u Chelsea, cijena 4,5 miliona funti

Jedan od najboljih napadača modernog doba u Chelsea je došao kada je imao 30 godina, ali to ga nije spriječilo da predvodi klub sa Stamford Bridgea u eri prije Romana Abramovicha čime je Plavce učinio jednim od najboljih klubova u Engleskoj.

2. Eric Cantona, iz Leedsa u Manchster United, cijena 1,2 miliona funti

Cantona je vjerovatno igrač koji je zbog svog stila omiljen na svakom kutku planete, a Ferguson ga je uspio učiniti jednim od najboljih napadača tog doba, a cijena od 1.2 miliona funti za koju je doveden je prava sitnica s obzirom na ono što je učinio.

1. Cristiano Ronaldo, iz Sportinga u Manchster United, cijena 12 miliona funti

I konačno igrač koji se nalazi na prvom mjestu je vjerovatno jedan od najboljih fudbalera današnjice, a uz Henrya jedini koji je koštao preko 10 miliona funti. Budući da je na kraju prodan Real Madridu za 96 miliona funti, vjerovatno će svima biti jasno zbog čega je osvajač Premier lige, Lige prvaka i svojevremeno najbolji strijelac Premiershipa na prvom mjestu.

 scsport.ba
tačno.net
Autor/ica 10.12.2013. u 09:07