Dortmund – iz ponora ih digli navijači, a sada prijete ‘milijarderima’

Autor/ica 8.12.2012. u 13:15

Dortmund – iz ponora ih digli navijači, a sada prijete ‘milijarderima’

 

Dok sve više klubova u Europi ‘seli’ svoje sjedište na rubove arapske pustinje, neki su se uspjeli othrvati novim vremenima.

Jedan od onih klubova koji može biti primjer svima je Borussia Dortmund. Klub je to kojeg u skupini Lige prvaka u leđa gledaju superbogati Real Madrid i Manchester City. Dok se Real zadužuje u ciframa od kojih vam se vrti u glavi, a u isto vrijeme Španjolci grcaju u dugovima i dok City ima praktički neograničen ‘naftni’ proračun, dortmundska Borussia cvjeta na krilima svojih vjernih navijača.

Postali su njemački prvaci s prosjekom godina igrača 23, no nakon ove godine vjerojatno će dvogodišnju vladavinu u Bundesligi prepustiti Bayernu. Ono što se mnogi pitaju je sljedeće – može li Borussia šokirati Europu velikim rezultatom. Upravo su im to predbacivali, ali čini se kako su ove godine sve karte bacili u tom smjeru.

A prije sedam godine sve se činilo kako će projekt Borussia propasti. Te 2005. stigao je bankrot, a godinu kasnije legendarni Westfalenstadion postaje ‘Signal Iduna Park’ ugovor vrijedi do 2016. godine). Još prije 10 godina Borussia je postala prvi i zasad jedini njemački klub čijim se dionicama slobodno trguje na burzi. No, tadašnja uprava sve je uspjela uništiti.

Morao se uzeti kredit (pozajmicu dao čak i Bayern), a jedino jamstvo bili su vjerni navijači koji su na svakoj utakmici napunili stadion, najveći u Njemačkoj na kojeg stane više od 80 tisuća gledatelja. Kako bi navijači punili stadion, punila se i klupska blagajna i vraćali krediti.

Okrenuli su se mladim igračima i uspjeli. Veliku borbenost zamijenili su i veliki rezultati, a onda su se povećali iznosi koje su dobivali za TV prava, nahrlili su sponzori i uspjeh je bio zagarantiran.

Veliku ulogu u svemu imao je Jurgen Klopp koji se savršeno uklopio u tu politiku. Klopp odgaja te mlade igrače, iako se našem Ivanu Perišiću čekanje i doziranje i nije baš najbolje svidjelo. Klopp ga je kaznio s ‘nešto’ eura, što mu baš i nije praksa. Vidjet ćemo hoće li Perišić biti uspjeh ili neuspjeh Kloppove filozofije koja se zasniva na skromnosti, svuda osim na terenu.

Navijači diljem Njemačke, a naročito u Borussiji boje se jedne stvari. Boje se da njihov nogomet ne postane engleski. Atmosfera na stadionima u ove dvije zemlje ne može se usporediti. Dok se na Old Traffordu ili Emiratesu većinom sjedi i gutaju hot-dogovi, kako tvrde mnogi, u Njemačkoj još uvijek postoje dijelovi tribine na kojima se smije stajati, a tamo gdje se stoji se i – navija.

Ne priča se o atmosferi na Westfalenu jer navijači sjede. A upravo ti navijači čine Borussiju Dortmund i njen su najveći sponzor. Vlasti u Njemačkoj prijete toj velikoj tradiciji pod krinkom sigurnosti, no kako su nam priznali navijači Bayerna prilikom posjete nedavnom derbiju, razlog je podizanje cijena ulaznica na svim sektorima stadiona.

I u Njemačkoj mnogi žele na utakmicama one s dubljim džepom i garancijom da će više trošiti novac u stadionskom fast foodu nego grlo na stajaćoj tribini. Čelnici Borussije oštro se tome protive zbog čega su im palac gore dignuli mnogi navijači diljem Njemačke. Oni su današnji pokret otpora i ne žele da klubovi postanu igračke tajkuna, šeika ili oligarha, već da ostanu omiljena zabava – navijača.

Preuzeto sa gol.dnevnik.hr

Autor/ica 8.12.2012. u 13:15