Dragan Stojković Piksi: Čast mi je bila trčati za Papeta, majstora koji BiH vodi u Brazil

tačno.net
Autor/ica 26.6.2013. u 10:08

Dragan Stojković Piksi: Čast mi je bila trčati za Papeta, majstora koji BiH vodi u Brazil

Fudbalska legenda bivše Jugoslavije i jedan od najboljih igrača u historiji evropskog fudbala, Dragan Stojković – Piksi, u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija iz Japana, gdje radi kao trener u klubu Nagoja, istakao je kako je oduševljen igrama reprezentacije BiH, a da su ga Srbija i Hrvatska razočarale.

Stojković je uvjeren da će Bosna i Hercegovina igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

“Bosna i Hercegovina ostavila je najjači utisak u kvalifikacijama za idući Mundijal. Kada to kažem mislim na države bivše Jugoslavije, ali i na kompletnu evropsku zonu kvalifikacija. BiH je suvereno prva u grupi. Teško da je Grčka može ugroziti”, rekao je čuveni Piksi i pojasnio da uspjeh BiH nije slučajan.

“Posljednjih godina BiH konstantno igra dobro i zbog toga zasluženo ima zapažene rezultate. Očigledno, Safet Sušić Pape odlično vodi ekipu, te je ukomponovao snažan tim. Reprezentacija BiH ima i veliko samopouzdanje, bitan preduslov za velike poduhvate, ali i maestralnu ekipu i selektora”, naglasio je.

Piksi je poručio da mu je bila velika čast igrati sa Sušićem na posljednjem Svjetskom prvenstvu za selekciju bivše SFR Jugoslavije, kada su, tada popularno zvani Plavi, u Italiji 1990. godine eliminirani u četvrtfinalu od Argentine.

“Za mene Pape Sušić jedan je od najboljih fudbalera svijeta svih vremena. Ko ga je jednom gledao na terenu onda zna da ne pričam svašta. Bacao je protivničke igrače na glavu. Bio je genijalac na terenu. Čovjek je deceniju bio glavni igrač PSG-a. I zato kažem bila mi je čast da na Svjetskom prvenstvu 1990. godine za Papeta trčim koji kilometar više. Znao sam za koga trčim. I danas znam. Trčao sam za prijatelja i čovjeka, to jeste za majstora koji sada kao trener i reprezentaciju Bosne i Hercegovine vodi u Brazil”, ispričao je Stojković novinaru agencije Anadolija.

Nekadašnji virtuoz sa loptom u nogama razočaran je rezultatima svoje Srbije u kvalifikacijama.

“Oni su veliko razočaranje za sve nas koji istinski navijamo za Srbiju. Razočaranje je veliko tim prije što se Mundijal igra u zemlji fudbala, Brazilu. Izazov je bio otići tamo, ali eto mi to nećemo uspjeti. To je stvar za analizu odgovornih i njima prepuštam ostatak komentara po ovom pitanju”, naglasio je Stojković.

Trener Nagoje u pojedinim beogradskim medijima spominjao se i kao već odabrani nasljednik Siniše Mihajlovića na funkciji selektora Srbije.

“Dobiješ desetak dana slobodnog vremena, dođeš malo kući, tamo te neko vidi i odmah kreću razne spekulacije. O tome da li bi volio, želio i da li ću nekada biti selektor Srbije ne mogu da pričam dok god ovdje u Japanu radim kao trener. Činjenica je da nikome ništa o tome do sada nisam rekao, jer sam još uvijek fokusiran na Nagoju. Šampionat Japana nastavlja se 6. jula. Želimo se vratiti ka gornjem dijelu tabele. Istina je da sam šest godina trener i da nam je od tada ovo najlošija sezona. Nadam se da ćemo popraviti utisak do decembra. A, onda? Vidjet ću šta dalje“, tajnovit je bio Piksi.

Stojković za sada sa “naših prostora” u Brazilu vidi samo reprezentaciju BiH.

“Hrvatska će vjerovatno biti druga u grupi. Mislio sam da su mnogo jači. Ono što sam vidio od njih u utakmici sa Srbijom nije ostavilo dovoljno jak utisak na mene. Nisu dovoljno dobri za prvo mesto u grupi, pa će, prema svemu sudeći, u baraž za Svjetsko prvenstvo”, kaže Stojković.

Za Makedonce i Slovence nije imao poseban komentar, osim što je izrazio nadu da će biti bolji u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

“Makedonci su otpisani. Teško da će i Slovenci napraviti nešto više, ali oni imaju teoretskih šansi za play-off. Uglavnom, ove dvije selekcije nisu na nivou vrhunskih ekipa, mada je fudbal danas nepredvidiv”, smatra Stojković.

Piksi se osvrnuo i na “fantastičan uspon Crne Gore”.

“Bili su odlični, a onda sve pokvarili visokim porazom od 0:4 od Ukrajine. Zasluženo su izgubili, te propustili veliku priliku da igraju u Brazilu. Sada će morati težim putem do SP, ali sve je moguće jer u timu imaju jednog od najboljih napadača Evrope, Mirka Vučinića, kao i Stevana Jovetića. To su fudbaleri koji mogu da naprave razliku na terenu. Nažalost, desio im se kiks koji može skupo da ih košta“, smatra Stojković.

Kao glavne favorite na Mundijalu 2014. godine vidi Španiju, Njemačku, domaćina Brazil, ali i Italiju.

“Nisam neko ko voli da se bavi preteranim prognozama, pogotovo danas kada je u fudbalu, kako već rekoh, sve moguće. Uz glavne favorite nije isključeno da neko bude i hit šampionata. Zašto BiH ne bi daleko dogurala!? Ima tim u kojem igrači nose veliko breme i u svojim klubovima, pa postoji šansa da ponove uspeh stare Jugoslavije iz 1990. godine”, optimistično je govorio Stojković.

Čovjek za kojeg svojevremeno nije bilo nerješivih situacija na travnjacima diljem svijeta, kaže da nema rješenje za spas klupskog fudbala na zapadnom Balkanu.

“Postoje različiti komentari i mišljenja. Neki kažu spas je u regionalnoj ligi. Ne znam da li je regionalna liga nešto što bi popravilo stanje ili treba braniti nacionalne interese i šampionate. Očigledno je da u klubovima sa prostora od Slovenije do Makedonije nema željenog kvaliteta. Za takvo stanje kriva je i katastrofalna ekonomska situacija. Mladi igrači čim prije žele u inozemstvo. Klubovi ulaze u poslove i žive od njihove prodaje, ali zato i stagniraju“, decidan je Stojković, koji misli i da bi regionalnu ligu bilo teško formirati.

“Da bi se formiralo takmičenje treba i zeleno svetlo UEFA-e. Morali bi napraviti detaljan plan i objasniti Evropi o čemu se radi, ko bi igrao tu ligu i polagao na nju pravo. Ko bi vodio finansije, gde bi bilo sjedište, u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu? Sve su to pitanja oko kojih bi se teško usaglasili na našem trusnom tlu“.

Husrefu Musemiću zaželio sreću

Dragan Stojković – Piksi u razgovoru za agenciju Anadolija tvrdio je i da se pravi prijatelji, kao i dobri ljudi nikada ne zaboravljaju. Nedavno Husref Musemić, trener FK Sarajevo zbog problema sa srcem, završio je u bolnici, a čim je čuo za to Piksi se javio porodici prijatelja.

“Zvao sam dok je bio u bolnici i razgovarao sa njegovom suprugom. Čuo sam da je sada bolje i da se vratio poslu što me izuzetno raduje. Želim mu svu životnu sreću. Nadam se da ćemo se uskoro vidjeti i družiti kao nekada”, rekao je Stojković.

Japanci i danas izuzetno poštuju Ivicu Osima

O Ivici Osimu – Švabi i danas sa velikim poštovanjem govore ovde u Japanu, pričao je Stojković za AA.

“Sećam se kako je došao u Japan. Sjedili smo sami na tribini i dugo razgovarali. Rekao sam mu tada: ‘Šefe vi biste trebali ovde doći i raditi’. Tako je bilo. Švabo je napravio puno i u Aziji. Nažalost, bolest ga spriječila da kao selektor Japana uradi još više, ali eto to je život. Drago mi je da je posljednjih godina fudbal u BiH izveo na pravi put“, poručio je Stojković.

Iniesta najpametniji igrač današnjice

Za Piksija najbolji fudbaler planete nisu ni Lionel Messsi, ni Cristiano Ronaldo.

“Trenutno onaj ko se meni najviše sviđa je Anders Iniesta. On je najpametniji fudbaler današnjice. Nisam od onih koji se dive samo ovima što daju golove. Da biram igrača godine u svijetu glas bih dao Iniesti, jer takvu vrstu inteligencije u igri nisam odavno vidio“, zaključio je Dragan Stojković – Piksi u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija.

 

 

 

 

 

 

izvor: klix.ba

tačno.net
Autor/ica 26.6.2013. u 10:08