Duško Ivanović: Zbog Teletovića sam pristao da budem selektor BiH

tačno.net
Autor 22.1.2014. u 16:04

Duško Ivanović: Zbog Teletovića sam pristao da budem selektor BiH

Duško Ivanović, novi selektor muške košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine istakao je kako mu je velika čast što je izabran za selektora nacionalnog tima ove balkanske države.

“Izuzetno sam zadovoljan što sam postao selektor BiH. Moj pristanak bio je čisto iz sportskog motiva, jer je BiH dobra ekipa za koju igraju mladi i zdravi momci sa kojima mogu napraviti dobar rezultat“, rekao je Ivanović, a na pitanje novinara Agencija Anadolija šta će za njega biti dobar rezultat na klupi BiH, odgovorio je:

“Prije svega plasman na naredno Evropsko prvenstvo“.

Ipak, glavni sportski motiv Ivanovića za sudbonosno ‘da’ Bosni i Hercegovini je njegov bivši igrač.

“Prije svega, zbog Mirze Teletovića pristao sam biti selektorom BiH. On je razlog zbog kojeg sam prelomio između nekoliko ponuda. On je dobar momak i odličan igrač. Osim njega, znam i Nihada Đedovića iz vremena dok sam bio trener Barcelone, te Nemanju Gordića. Na njima mogu bazirati kvalitetnu igru i ostvariti željeni uspjeh“, kazao je Ivanović, naglasivši da će mu prioritetan zadatak na startu mandata biti da stvori „dobar ambijent u svlačionici koji je osnova i bez kojeg se ne može do sportskih uspjeha“.

Novi selektor BiH, isto tako, tvrdio je i da se u Bosni uvijek igrala vrhunska košarka, te da nema razloga da tako ne bude i u predstojećem periodu, odnosno pod njegovom dirigentskom palicom. Kaže, zadovoljan je i dogovorom sa čelnicima Košarkaškog saveza BiH (KS BiH), kao i da novac nije bio presudan u njihovim pregovorima.

“Ne, u Sarajevo ne dolazim zbog novca. Ovdje je po srijedi isključivo sportski motiv i želja za uspjehom sa momcima koji mogu biti odličan tim“, ponovio je Ivanović.

O mogućem nastupu BiH na ovogodišnjem SP, i zahtjevu KS BiH za dobivanjem pozivnice kako bi bh. državni tim igrao na Mundobasketu, Ivanović je istakao:

“Nisam siguran da li ćemo uspjeti dobiti pozivnicu na SP. Ukoliko je dobijemo nećemo biti autsajderi ni na SP. No, o tome sada ne bih trebao pričati iz jednog jedinog razloga, dok ne vidim hoćemo li uopšte igrati na SP. Bila bi to velika stvar, ali…“.

Nekadašnji trener Tau Ceramice i Barcelone, kao i selektor Švicarske, te iz igračkih dana dvostruki prvak Evrope sa splitskom Jugoplastikom smatra da reprezentacije zemalja nastalih raspadom bivše SRF Jugoslavije nikada nisu kvalitetom bile izjednačenije.

“Nisam siguran ko je najbolja reprezentacija na našim prostorima. Sve dobro igraju u zadnje vrijeme. Veoma su male razlike među nama. Riječ je o timskoj igri i Ukoliko, kako sam već rekao, stvorimo dobru atmosferu nije isključeno da BiH u narednom periodu budu najbolja ex-Yu reprezentacija“, mišljenja je Ivanović.

(anadolija/klix.ba)

tačno.net
Autor 22.1.2014. u 16:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija