Dvostruki prvaci svijeta prejaki za BiH: Aguero potkresao krila „zmajevima“

tačno.net
Autor/ica 19.11.2013. u 08:20

Dvostruki prvaci svijeta prejaki za BiH: Aguero potkresao krila „zmajevima“

Argentinci, dvostruki prvaci svijeta noćas u St. Louisu bili su prejaki za izabranike selektora Safeta Sušića, pa su zasluženo slavili u duelu učesnika narednog Svjetskog prvenstva „Brazil 2014“, rezultatom 2:0, izvještava Anadolu Agency

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine noćas je u St. Louisu na stadionu Busch u prijateljskoj utakmici poražena od Argentine, rezultatom 0:2. Dvostruki prvaci svijeta bili su prejaki za izabranike selektora Safeta Sušića, pa su zasluženo slavili u duelu učesnika narednog Svjetskog prvenstva „Brazil 2014“. Golovima Aguera jedan od favorita za titulu prvaka planete potkresao je krila popularno zvanim „zmajevima“ poslije euforije i nedavnog historijskog plasmana na prvo veliko takmičenje, izvještava Anadolu Agency (AA).

Argentina je dobro otvorila meč. Aguero se oslobodio Bičakčića, ali je Begović bio priseban i spriječio najgore po državni tim BiH. Četiri minuta kasnije šansa za BiH. Ibišević šutira, no lopta odlazi pored gola Romera. Argentinci su tokom cijelog prvog poluvremena kontrolirala igru, te su njeni igrači u nekoliko situacija ozbiljno zaprijetili golu BiH.

Igrao se 37. minut kada je Di Maria pokušao uposliti Aguera, a Spahić je u posljednji čas uklizao i presjekao loptu, koja umalo da završi u golu Begovića. Na sreću BiH odlazi u korner koji centimetar pored desne stative. Ipak, tri minuta kasnije „plavo – bijeli“ su poveli. Palacio u bh. šesnaestercu sam izlazi pred Begovića. Golman BiH intervenira. Međutim, lopta se odbija do napadača Manchester Cityja, pa je Aguero u trku udarcem „iz prve“ zakucao u gol za 1:0. Sa minimalnom, ali zasluženom prednošću Argentine otišlo se na odmor između dva poluvremena.

Drugo poluvrijeme startalo je prijetnjom Ibiševića. Pucao je iskosa sa desne strane. Ipak, lopta odlazi preko gola Romera. Uzvratili su Argentinci minut kasnije, kada Di Maria šutira, a Begović odlično brani. Igralo se obostrano otvoreno, a u 54. minutu udarac je oprobao Aguero. Lopta je završila u naručju sigurnog Begovića. Rodriguez je raspalio po lopti u 57. minutu. I tada je Begović pokazao zašto je jedan od najboljih golmana svijeta.

Aguero je zaslužio crveni karton u 59. minuti. Poslije duela sa Spahićem udario ga je nogom sa zemlje. No, sudija Edvin Jurišević (SAD / Hrvatska) nije ga isključio zbog nesportskog poteza.

U trenucima kada je BiH odlučnije krenula ka golu Argentine „gaučosi“ su udvostručili prednost. U 66. minutu Rodriguez je fenomenalno „dugom loptom“ pronašao Aguera. On je iskosa sa lijeve strane majstorski šutirao u kontra ugao tada nemoćnog Begovića. Palacio je probio lijevi bok prevarivši trojicu igrača BiH Medunjanina, Bičakčića i Šunjića šutirao. Begović opet brani. Na odbijenu loptu natrčao je Aguero i propustio priliku da postigne hat-trick.

Argentinci su mogli do gola i u 77. minutu. Poslije kontranapada iz izgledne situacije nije pogodio „rezervista“ Lamela. Da je i BiH zasluženo učesnik narednog Mundijala u Brazilu pokazao je Džeko, kada je u 80. minutu oprobao nišanske sprave. Dobar šut napadača BiH Romero je ukrotio.

Kako je javila Anadolu Agency do kraja meča, odigranog pred velikim brojem navijača BiH, Argentinci su rutinski sačuvali prednost.

– Minut šutnje za „Ljute Krajišnike –

Utakmica je počela minutom šutnje u znak sjećanja na Hasiba Mahmića, Vildana Pehlića i Almira Kasumovića, tragično poginule u saobraćajnoj nesreći prilikom povratka sa utakmice iz Litvanije, gdje su bodrili reprezentaciju BiH do plasmana na SP u Brazilu. Pripadnici navijačke grupe „Ljuti Krajišnici“ živote su izgubili 16. oktobra ove godine u blizini Lomže (Poljska), grada udaljenog 150 kilometara od Varšave.

tačno.net
Autor/ica 19.11.2013. u 08:20