Džeko i City protiv prvaka Evrope traže treću sreću

tačno.net
Autor/ica 17.9.2013. u 14:55

Grupa D ovosezonskog izdanja Lige prvaka svakako će biti jedan od najzanimljivih, a pored aktuelnog šampiona u grupi će nastupiti i Manchester City našeg Edina Džeke, tima koji je u dvije ranije kampanje u Ligi prvaka nastup okončao u grupnoj fazi. CSKA je tim koji ima popriličnog iskustva, a svakako je interesantan bh. javnosti zbog činjenice da je reprezentativac BiH Elvir Rahimić u redovima Armejaca u ulozi igrača-trenera.

Bayern Munchen, aktuelni prvak Evrope kojeg ove sezone sa klupe predvodi Pep Guardiola i sigurno je jedan od glavnih favorita za osvajanje Srebrene amfore i ove godine. Najtrofejniji njemački klub sa minimalnim brojem pojačanja, ali ipak zvučnim imenima, ove sezone je osvojio već jedan trofej nakon što je u Super kupu Evrope savladao Chelseja.

Bavarci iza sebe imaju fanatastične brojke od 23 osvojena domaća prvenstva, 16 puta osvojen DFB Cup, a izuzetno je bitno pomenuti spometi pet trojefa Lige prvaka odnosno Kupa šampiona. Do 2005. tačnije do izgradnje glavnog stadiona domaćina Svjetskog prvenstva 2006. godine, Allianz Arene, Bavarci su igrali na Olimpijskom stadionu koji je bio izgrađen 1975. god. Do 1975. godine crveno-bijeli su igrali na legendarnom Grunwalder stadionu koji su ga punih 50 godina dijelili sa ljutim rivalom Munchenom 1860, sa kojima i sada dijele pomenutu Allianz Arenu.

CSKA Moskva, najuspješniji i najpopularniji ruski klub, koji je jedno od najpopularnijih sportskih svjetskih udruženja ponovo je među elitom. Ove godine nikako ne izgledaju naivno, te će zasigurno biti glavni konkurent Džekinom Cityju u borbi za drugo mjesto u grupi. Jedanaest titula ruske Premijer lige, pritom dvanaest osvojenih državnih Kupova Rusije, te jedna ali vrijedna titula u evropskim takmičenjima i to ona iz 2005. kada su u finalu Kupa UEFA pobijedili u Lisabonu, domaći Sporting sa 1:3.

Manchester City, nakon dvije katastrofalne evropske predstave moderni City konačno obećava, sa novim trenerom Pellegrinijem i fantastičnim pojačanjima napada se kako engleska, tako i titula evropskog šampiona. Prije dvije godine kobni su bili Napoli i Bayern, a prethodne Real i Dortmund. Ove godine Građani imaju vjerovatno lakši zadatak nego prije, ali opreza nikad dosta. City ne stoji baš najbolje kada je riječ o domaćim titulama, tek tri domaće titule, pet FA Cupova, dva Capital One Cupa (Curling Cup), te jedna titula Kupa pobjednika kupova (pobjeda nad poljskim Gornikom od 2:1 na Prateru u Beču). Dolaskom bogatog šeika na čelo kluba sa Etihada klub je ušao u novu eru za ovaj klub.

Viktoria Plzen, češki tim koji je iz kvalfikacija izbacio našeg Željezničara nalazi se opet među elitom nakon jedne godine pauze, a sigurno će u ovoj grupi predstavljati nagaznu minu. Ovaj tim ima svojih kvaliteta, a to smo mogli vidjeti i u dvoboju sa Željom, te kasnijim duelima sa Mariborom. U ovoj grupi se ne mogu pohvaliti velikim brojem  titula u domaćim takmičenjima, jer kako to kažu Česi ovaj novi tim kojima više titula Druge nego li Prve lige, a tek dvije titule Gambrinus lige u sezoni 2010/2011 i 2012/2013, te jedan Kup Češke i Super kup.

sportsport

tačno.net
Autor/ica 17.9.2013. u 14:55