Džeko pogodio u Madridu, ali Real slavio u pravoj drami!

Autor/ica 18.9.2012. u 22:40

Džeko pogodio u Madridu, ali Real slavio u pravoj drami!

 

Neviđena drama događala se u završnici utakmice u Madridu između Reala i Manchester Cityja. Džeko je doveo goste u vodstvo, Englezi imali 2:1 vodstvo, a Real na kraju slavio s 3:2!
 
Real je bio bolji od samog početka, ali bez “desetke” (Modrić i Oezil ostali na klupi) teško su domaći uspijevali s kreiranjem napada, pa se uglavnom išlo na individualne pokušaje, u kojima je prednjačio Ronaldo.
 
U osmoj minuti je Portugalac izbacio Kompanyja i dobro pucao, no Hart je vrhovima prstiju loptu izbacio u korner. Četiri minute kasnije Ronaldo puca sa istog mjesta, Higuain uspio loptu glavom skrenuti ka golu, ali je Hart i dalje briljantan na golu gostiju iz Manchestera.
 
Nastavljali su se napadi Reala, dok City nije uspijevao skoro ništa napraviti. U 20. minuti Di Maria je proigrao Higuaina, ali je opet engleski reprezentativni golman odbranio. U nastavku iste akcije Khedira je šutirao iznad gola. Tek u 24. minuti City je uspio doći pred gol Casillasa, ali Tevez se spetljao i upropastio eventualno prvu ozbiljniju priliku za svoju momčad.
 
Iskusni Essien, ovoljetno Realovo pojačanje, s 25 metara tuče pored gola, a u 34. minuti povrijeđenog Nasrija kod gostiju je zamijenio Kolarov. Nakon dodavanja Di Marije, Higuain je u 40. minuti pucao pored gola iz dobre situacije.
 
Do kraja prvog dijela još je Di Maria imao dobar pokušaj, ali ostalo je 0:0. I u nastavku Real napada, City se brani… Nekoliko slabih pokušaja domaćih na gol Harta, a onda u 60. minuti fantastičan udarac Brazilca Marcela, lopta prošla metar od lijevih rašlji Cityjevog gola.
 
U 63. minuti u igru je umjesto Davida Silve ušao i bh. reprezentativac Edin Džeko, kojem je zadatak bio da pomogne Tevezu u napadu engleskog prvaka. Nekoliko minuta kasnije, ponovo ljevica Marcela, lopta ide malo iznad Hartovog gola.
 
Mourinho je odlučio ubaciti Oezila umjesto Essiena i dodatno napasti City. I onda, Džeko! U 69. minuti Yaya Toure je povukao kontru, proigrao slobodnog Džeku na lijevoj strani, naš reprezentativac sačekao da Casillas padne, a onda sjajnim prizemnim udarcem zatresao mrežu očajnog Mourinhovog sastava.
 
Real je krenuo još ofanzivnije, pa je ostalo više prostora za City u napadu. Kolarov je u 73. minuti pucao iskosa s lijeve strane, Casillas odbranio. Posljednji aduti portugalskog stručnjaka bili su Modrić i Benzema. Mogao je Toure sve riješiti u 75. minuti, ali iskosa s desne strane pogađa samo vanjski dio mreže.
 
Treća sreća za Marcela u 76. minuti, ali ovaj put desnom nogom je gađao sa ruba kaznenog prostora nakon što je prevario Kompanyja, a lopta, uz pomoć Kolarova, završila iza leđa Harta. Real je potom prijetio ih svih pozicija, ali Hart uspijevao ukrotiti sve te pokušaje.
 
I onda, pet minuta porije kraja City dolazi do nove prednosti i to pogotkom još jednog rezerviste – Kolarova.  Kolarov je iskosa s desne strane oštro ubacio u peterac, lopta na kraju završila u suprotnom uglu, u mreži nemoćnog Casillasa. 
 
Kao i ko prvog gola, Real je ponovo stigao brzo do izjednačenja. Dvije minute nakon Kolarovog gola, Di Maria je dodao do Benzeme, ovaj se okrenuo i prizemnim udarcem loptu smjestio iza leđa Harta.
 
Nedugo nakon toga Hart spašava City. Brz kontranapad po lijevoj strani, Benzema dodaje do Ronalda, ovaj s 15-ak metara puca, Hart brani. Na Santiago Bernabeu sjajna predstava u posljednjih pola sata. Kada smo mislili da je sve gotovo, da smo sve vidjeli, Ronaldo je zabio za pobjedu Kraljeva.
 
Igrala se 90. minuta, Ronaldo je iskosa s lijeve strane ušao u šesnaesterac, pucao desnom nogom, Kompany se sageo, Hart nije najbolje vidio loptu i odjednom je bila iza njegovih leđa.
 
Grupa D:
Real Madrid – Manchester Cit 3:2 (Marcelo 76, Benzema 87, Ronaldo 90/ Džeko 69, Kolarov 85)
Real: Casillas, Arbeloa, Pepe, Varane, Marcelo, Khedira, X. Alonso, Essien, Di Maria, Higuain, Ronaldo.
City: Hart, Clichy, Nastasić, Kompany, Maicon, Javi Garcia, Nari, Barry, Y. Toure, Silva, Tevez.
 
Borussia D. – Ajax 1:0 (Lewandowski 87)
Borussia: Weidenfeller, Schmelzer, Hummels, Subotić, Piszczek, Kehl, Gundogan, Reus, Goetze, Blaszczykowski, Lewandowski.
Ajax: Vermeer, Blind, Moisander, Alderweireld, Van Rhijn, Eriksen, Poulsen, De Jong, Boerrigter, Sana, Babel.
 
Autor/ica 18.9.2012. u 22:40