Džumhur: Do kraja godine želim među 60 najboljih

tačno.net
Autor 24.4.2015. u 11:30

Džumhur: Do kraja godine želim među 60 najboljih

Najbolje rangiranog bh. tenisera Damira Džumhura u narednim danima očekuje nastup na TEB BNP Paribas Istanbul Openu. O očekivanjima na ovom turniru, ali i u nastavku sezone Džumhur je govorio u olimpijskoj dvorani Zetra – “Juan Antonio Samaranch”.

“Mogu samo reći da sam uspio ono što sam htio, a to je da obezbjedim nastupe u glavnom dijelu turnira na Ronand Garrosu I Wimbledonu. Jako sam zadovoljan svojim igrama u proteklih sedam sedmica i siguran sam da će rezultati biti i bolji u narednom periodu”, rekao je najbolji bh. teniser, trenutno rangiran na 87. mjestu ATP liste, te dodao:

“Jasno je da će u fokusu biti nastup na Ronald Garrosu”.

Najbolji plasman u karijeri za Džumhura bilo je 85. mjesto na listi najboljih svjetskih tenisera, a već naredni turniri mogli bi mu donijeti i nove bodove za napredak na ATP listi.

“Nakon ATP turnira u Istanbulu slijede dva challangera, a potom i Ronald Garros koji bi trebao biti vrhunac ove sezone. Mogu reći da igram dobro na tvrdoj podlozi ali i na zmelji. Ipak, zemlja je podloga na kojoj se osjećam bolje obzirom da sam prvi put na tvrdoj podlozi igrao sa 14 godina. Mislim da sam uspio da napredujem i na tvrdoj podlozi, a tome u prilog govore i rezultati na turnirima koje sam igrao na ovoj podlozi u proteklom periodu”, kazao je bh. teniser, ali se osvrnuo i na Grand Slam koji se igra na travi:

“Nadam se da ću i na travi pružiti dobre partije, a tu prije svega mislim na nastup na Wimbledonu”.

I ovoga puta Damir je govorio o pomoći države vrhunskom sportu.

“Kada igrač dođe do top 50 ili 60 svjetskih igrača, tada njemu pomoć države i nije potrebna, ali do tada je itekako bitna”, istakao je Džumhur, te dodao:

“Želim da budem konstantan na ATP listi, sebi postavljam nove cilje, a do kraja godine imam želju ući u top 60 svjetskih tenisera”.

Između Roland Garrosa i Wimbledona, kada bi morao birati na kojem će ostvariti bolji uspjeh, Džumhur je bio jasan.

“Ronald Garros mi je najdraži turnir. To je jedini Grand Slam koji se igra na zemljanoj podlozi. Mislim da tu mogu ostvariti dobar rezultat. S druge strane Wimbledon je dobra šansa za nove bodove jer ima tu igrača koji ne vole igrati na travi već samo dođu kako bi uzeli novce (price money)”, objasnio je popularni Džumi.

ATP turnir koji slijedi u Istanbulu će se igrati po prvi put.

“Nosioc je vrlo jak, ali sam ostale igrače koji su nenosioci pobjeđivao i ranije. Cilj je u prva dva kola izbjeći Federera i Dimitrov, svi ostali se mogu savladati. Nastup i plasman u četvrfinale bi bilo izvanredan rezultat”, rekao je Damir, a potom se osvrnuo i na Olimpijske igre koje se sljedeće godine održavaju u Rio de Janeiru:

“To je moj san i svakog velikog sportiste, nadamo se svi da ću uspjeti osigurati nastup na Igrama”.

sportsport.ba

tačno.net
Autor 24.4.2015. u 11:30