Džumhur: Đoković mi je rekao da sam sjajan teniser

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 07:54

Džumhur: Đoković mi je rekao da sam sjajan teniser

Ovih dana se dešava prava mala revolucija kada je u pitanju “bijeli sport” u našoj temlji. Naime, nakon sjajnog uspjeha i pobjede naše Davis Cup reprezentacije protiv Finske u Finskoj i odličnog nastupa naših tenisera u tom meču, jučer je naš najbolji igrač Damir Džumhur osvojio Challenger u Mersinu, a osvojio ga je na impresivan način, pritom ne izgubivši niti jedan set.

Povodom tih sjajnih rezultata kontaktirali smo našeg sjajnog tenisera koji nam je podijelio mišljenja o svim uspjesima na individualnom nivou, ali i kolektivnom kroz nastupe za našu Davis Cup reprezentaciju.

Kako komentiraš posljednje uspjehe , lične , ali i naše Davis Cup reprezentacije?

– Pa prije svega moram reći da je prelijepo sve što nam se dešava, kako meni, tako i ostalim kolegama iz reprezentacije. Ja lično sam imao perfektne dvije sedmice. Sa reprezentacijom smo pobijedili Finsku, koja je sjajna reprezentacija, koja u svojim redovima ima odličnog Nieminena koji je među 50 igrača na ATP listi.

Da li je bilo realno očekivati da ćemo pobijediti Finsku i to na gostujućem terenu?

–  Niko od nas nije očekivao da ćemo izaći kao pobjednici u tom susretu. Bilo je jako teško, ali svi smo igrali kao jedno, kao tim smo i pobijedili. Svakako smatram da smo favoriti protiv Litvanije.

Šta očekuješ od mečeva protiv Litvanije?

– Očekujem svakako da pobijedimo, jer prije svega igramo na domaćem terenu i imamo pravo da biramo podlogu. Mislim da smo u velikom naletu i uz pomoć naših navijača mislim da možemo pobijediti.

Da li se može reći da je ovo godina prekretnica kada je u pitanju tenis u našoj zemlji?

– Može se tako reći, jer nije mala stvar doći na korak do ulaska u prvu grupu Euro – afričke zone. Svi momci iz reprezentacije igraju sjajno, igramo protiv Litvanije kući, pojedinačni rezultati reprezentativaca su za svaku pohvalu, tako da se svakako ova godina može smatrati izuzetno uspješnom za naš tenis.

Ti si jučer osvojio svoj prvi turnir u karijeri? Kako se osjećaš i kako gledaš na taj veliki uspjeh?

– Prvo moram reći da sam stvarno igrao potpuno rasterečeno, ali i pored toga nisam razmišljao da ću na kraju osvojiti turnir u Mersinu. Ipak je u pitanju bila zemljana podloga, a na kraju sam turnir osvojio bez izgubljeno seta. Bio sam u dobroj formi, odlično sam igrao i nadam se da sam obradovao sve naše navijače.

Da li je realno očekivati da do kraja kalendarske godine uđeš u prvih 100 na ATP listi?

–  Pa mislim da je to sasvim normalno i realno za očekivati. Ima još dosta turnira, a ja se trenutno nalazim u jako dobroj formi i sigurno da se može očekivati da do kraja godine uđem u “klub 100”. Prvi korak ka tome jeste  ATP turnir u Bukureštu.

Ti si postigao najveći uspjeh našeg tenisa kada si se plasirao na glavni turnir jednog Grand Slama, Australian Opena? Kakav je osjećaj igrati na jednom takvom turniru?

–  Pa igrao sam najbolje što sam mogao i moram reći da sam zadovoljan nastupom. Ispao sam u trećem kolu od igrača kakav je Tomas Berdych. Mnogo je lakše kada igrate na jednom takvom turniru, bez prevelikog pritiska. Moram reći da mi je na kraju meča čestitao i sam Berdych, ali i Novak Đoković koji mi rekao da sam sjajan igrač i da odličnu igru sa Grand Slamova treba da prenesem na Challengere i to za sada meni ide od ruke.

Rafael Nadal, Novak Đoković ili Roger Federer?

–  Ja sam uvijek govorio da je moj idol Roger Federer. Igrom slučaja poznajem sve trojicu i mogu reći sve najbolje o njima. Odlični su momci, kako na terenu, tako i izvan njega. Međutim, kada su u pitanju rezultati, moram reći da je ove sezone Novak Đoković najviše pokazao.

I za kraj da li vas možemo očekivati na glavnom turniru u Parizu, odnosno Roland Garrosu?

–  S obzirom na moje rezultate u posljednje vrijeme ja sam ovim turnirom koji sam osvojio u Mersinu stekao pravo da budem nositelj u kvalifikacijama za Roland Garros. Bit će mi lakše, ali ja se nadam da mogu ući na glavni turnir i dostojno predstaviti svoju zemlju i obradovao naše navijače širom svijeta.

avaz.ba

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 07:54