Egipat: Navijači osuđeni zbog nereda biti će smaknuti

tačno.net
Autor/ica 9.3.2013. u 18:41

Egipat: Navijači osuđeni zbog nereda biti  će smaknuti

Sud u Egiptu potvrdio je 21 smrtnu presudu izrečenu fudbalskim navijačima zbog učešća u neredima na fudbalskoj utakmici u februaru prošle godine u kojim je poginulo 74. ljudi.

Petorica od 52. optuženih osuđeni su doživotnu robiju zbog nereda i nasilja, dok su drugi osuđeni na blaže kazne a neki su oslobođeni.

Nakon objavljene konačne presude, u Port Saidu demonstranti su pokušali da blokiraju trajektni saobraćaj preko Sueckog kanala, dok su u Kairu zapalili jedan društveni klub.

Da bi se smirile tenzije vojska patrolira Port Saidom umjesto policije.

Prvostepena presuda kojom je Egipatski sud osudio na smrt 21 osobu zbog prošlogodišnjih sukoba navijača dva fudbalska tima uzrokovala je u januaru ove godine novu tragediju, jer je u neredima zbog sudske odluke poginulo 30 osoba i povrijeđeno 300.

Tada je došlo do sukoba između snaga sigurnosti i rodbine osuđenika koji su nakon presude pokušali da zauzmu zatvor u kojem se nalaze osuđenici.

Sve je počelo u februaru 2011., nakon utakmice u kojoj je na stadionu u Al-Masryu istoimeni klub pobijedio kairski Al-Ahly sa 3:1 u meču egipatske lige, kada je došlo do žestokih sukoba.

Navijači dva tima prvo su bacali kamenice, flaše i petarde jedni na druge, a među povrijeđenima su bili i fudbaleri dva kluba.

Obje ekipe poslane su nakratko u svlačionicu, ali je sudija donio fatalnu odluku da se meč nastavi.

Uslijedio je totalni preokret i prvi poraz Al-Ahlya poslije 14 mjeseci, a nakon što je sudija svirao kraj utakmice, navijači su se sjurili u teren.

Uslijedilo je rasulo – dok su na jednoj strani slavili i na ramenima nosili svoje igrače i trenera, na drugoj strani terena odvijao se bukvalno lov na igrače Al-Ahlya, koji se zatim prenio i na tribinu sa gostujućim pristalicama.

U neredima je zatim poginulo 74. ljudi, a više od 1.000 bilo je povrijeđenih. U državi je tada proglašena i trodnevna žalost

Rse

tačno.net
Autor/ica 9.3.2013. u 18:41