Europa liga: Prvak u odbranu naslova krenuo pobjedom, Ibišević zabio gol

Autor/ica 20.9.2012. u 21:12

Europa liga: Prvak u odbranu naslova krenuo pobjedom, Ibišević zabio gol

 

Aktuelni osvajač Evropske lige, Atletico Madrid, pobjedom je u Tel Avivu krenuo u odbranu naslova.
 
Jorgandžije su u okviru grupe B Evropske lige gostovale kod Hapoela u Tel Avivu, te sa kombinovanom ekipom, bez Radamela Falcaa i Arde Turana u početnoj postavi, došle do pobjede nad izraelskim predstavnikom.

Madriđane je u prednost u 37. minuti doveo Rodriguez, da bi samo tri minute kasnije na 2:0 poviso Costa. Atletico je nastavio dominirati i u nastavku, a plod takve igre bio je i treći gol za madridsku ekipu, kojeg je postigao Raul Garcia.

U drugom susretu iz ove grupe, Victoria iz Plzena sa 3:1 je savladala portugalsku ekipu Academice.

 
 
Grupa A ponudila je večeras utakmice na stadionima Friuli u Udinama i Bernu, gdje su gostovali Anži, odnosno slavni Liverpool.
 

Udinese, koji posljednjih sezona igra odlično u italijanskoj Seriji A, ali i Evropskoj ligi, na svom je Friuliju dočekao jednu od najbogatijih ekipa na svijetu, ruski Anži.

Traore je praktično u posljednjim trenucima prvog poluvremena doveo ruskog predstavnika u vodstvo. Taj je rezultat stajao sve do 91. minute, kada je konačan rezultat postavio Antonio Di Natale.

Rezervni tim Liverpoola gostovao je u Bernu, kod ekipe Young Boysa. Redsi su došli u prednost već u četvrtoj minuti kada je Ojala postigao autogol. Young Boys je izjednačio u 38. minuti, pogotkom Nuzzola, ali je engleski predstavnik na odmor otišao sa prednošću od 2:1 golom Wisdoma u 40. minuti.

U nastavku, kiša golova. Prvo se Ojala iskupio za autogol, pa je pogodio za izjednačenje na 2:2 u 53. minuti, da bi deset minuta kasnije Zarate donio potpuni preokret pa je švajcarski predstavnik poveo sa 3:2. Međutim, samo četiri minute kasnije Coates je ponovo vratio stvari na nulu. Povećanje rezultata i pobjedu Redsima donio je u 76. i 88. minuti Shelvey za konačnih 5:3.

 

U susretima grupe F Evropske lige sigurne pobjede su upisale ekipe Napolija i Dnipra.
 
Napoli je bez većih problema savladao AIK iz Štokholma sa 4:0. Eduarado Vargas je pobjegao odbrani AIK-a u šestoj minuti, te je matirao golmana gostiju za vodstvo Napolija, da bi isti igrač na samom otvaranju drugog poluvremena povisio vodstvo Napolitanaca na 2:0 gotovo indentičnim golom.
 u 69. minuti Vargas je postigao hat-trick za ubjedljivih 3:0.  Konačnih 4:0 je postavio Džemaili u 90. minuti susreta.

Dnipro je savladao PSV sa sigurnih 2:0.

Nakon prvog poluvremena koje je završilo bez golova, Matheus u 50. minuti dovodi ukrajinski tim u prednost od 1:0. Samo osam minuta kasnije novi gol u mreži PSV-a. Ovog puta je vlastitu mrežu pogodio Hutchinson za vodstvo Dnipra od 2:0.

 
 
U grupi C večeras su snage odmjerili AEL – Borussija Moenchengladbach i Fenerbahce – Olympique de Marseille.
 

U jednom od večerašnjih derbija UEFA Evropske lige, Fenerbahce je u Istanbulu prokockao pobjedu  nad francuskim predstavnikom u ovom evropskom takmičenju, Olmypiquem iz Marseilla.

Erkin je u 28. minuti doveo istanbulske Kanarince u prednost, a na 2:0 povisio je u 57. minuti ponajbolji fudbaler Fenerbahcea Alex.

Sedam minuta prije kraja utakmice, reprezentativac Francuske Mathieu Valbuena smanjio je zaostatak ekipe iz luke na jugu Francuske na 1:2, da bi u posljednjim trenucima susreta Ayew pogodio za konačnih 2:2.

U drugom susretu u okviru ove grupe, AEL i Borussija iz Moenchengladbacha remizirali su bez golova, 0:0.

 

Vedad Ibišević je i u susretu Evropske lige nastavio sa postizanjem golova za Stuttgart. Njegov tim je na svom terenu u okviru prvog kola grupe E remizirao sa Steauom 2:2.
 
Stuttgart je nakon pet minuta igre poveo protiv Steaue sa 1:0 golom Vedada Ibiševića.  Hajnal je fantastično centrirao, a Vedo majstorski glavom pogodio za vodstvo svog tima od 1:0. Ipak, već u narednom napadu Steaua je izjednačila golom Chipciua.

Vedad je još u nekoliko navrata u prvom poluvremenu imao solidne pokušaje, a igra  domaćih je izgledala tako kao da se samo naš reprezentativac trudio ugroziti gol veoma opasnih gostiju iz Bukurešta.

Cacau je u nastavku u 52. minuti susreta zatresao prečko gola Steaue sa samo pet metara, a tri minute kasnije Nikolić je bio sam pred golom Stuttgarta, ali je promašio čitav gol. Cacau je iu 68. minuti ponovo pogodio prečku nakon dobrog udarca sa vrha šesnaesterca.

U 80. minuti dosuđen je penal za rumunski tim, a precizan izvođač bio je Rusescu za vodstvo Steaue od 2:1. Samo pet minuta je trajalo vodstvo Steua jer je Niedermeier u 85. minuti glavom pogodio za izjednačenje rezultata na 2:2.

Mogao je u sudijskoj nadoknadi Vedad postići i gol za pobjedu, ali je golman gostiju fantastično reagovao i spasio svoj gol.

Drugi duel ove grupe odigrali su Kopenhagen i Molde, a na kraju su domaći slavili sa 2:1. . Claudemir je nakon 20 minuta igre donio prednost Kopenhagenu, da bi Pape Diouf poravnao u posljednjim trenucima prvog poluvremena na 1:1.

Pobjedu Dancima donio je Cornelius u 74. minuti susreta.

 
 
U susretima grupe D Evropske lige Bordeaux je savladao Club Brugge sa 4:0, dok je susret Maritima i Newcastlea završen bez pobjednika.
 
Bordeaux je do prednosti stigao u 13. minuti preko Sanea, da bi u 27. minuti vodstvo dodatno povećao Gouffran. Rezultatom 2:0 se otišlo na odmor, a već u 47. minuti Engels postiže autogol za povećanje prednosti na nedostižnih 3:0.

Jussie je u 66. minuti povisio na 4:0, što je bio i konačan rezultat susreta.

Maritimo i Newcastle su odigrali susret bez golova.

 
 
 
Autor/ica 20.9.2012. u 21:12