Europa liga: Remi Intera i Rubina, ali i Partizana i Nefčija

Autor/ica 20.9.2012. u 23:47

Europa liga: Remi Intera i Rubina, ali i Partizana i Nefčija

 

 

 

U grupi H Evropske lige večeras su igrali Inter Milan i Rubin Kazan, te beogradski Partizan i azerbejdžanski predstavnik Nefči.

Jedan od derbija večerašnjeg programa Evropske lige igrao se na milanskoj Giusepe Meazzi, gdje je domaći Inter dočekao ruskog predstavnika Rubin iz Kazana.

Rusi su došli u prednost u 17. minuti, kada je za 0:1 pogodio Ryazantsev. Međutim, slavlje gostiju iz Kazana nije se ni stišalo, a Nerazzuri su izjednačili i to golom mladog hrvatskog napadača Livaje.

Međutim, samo šest minuta prije kraja ove utakmice, Rondon je iskoristio priliku i pogodio za novo vodstvo Rubina u sred Milana. Ipak, ni ovaj put slavlje Rusa nije dugo trajalo. Samo 90 sekundi kasnije Nagatomo je pogodio za konačnih 2:2.

U drugom susretu iz ove grupe, igranom u Beogradu, Partizan nije iskoristio prednost domaćeg terena u dvoboju sa Nefčijem, pa je susret završio bez pobjednika 0:0.

 

U okviru grupe I večeras su igrane utakmice na San Mamesu između Atheltica i Ironi Kiryat Shmona, te na Gerlandu između Lyona i Sparte iz Praga.

Finalista Evropske lige iz minule sezone, Athletic Bilbao dočekao je na svom San Mamesu ekipu Ironi Kiryat Shmona. Gosti su poveli u 14. minuti golom Rocheta, a na 1:1 pet minuta prije odlaska na odmor između dva poluvremena izjednačio je Laskurain.

Međutim, iako je baskijska ekipa važila za velikog favorita, do kraja susreta rezultat se nije mijenjao, te je završilo sa neriješenih 1:1.

Na Gerlandu je Lyon došao do sva tri boda u dvoboju sa Spartom. Domaće je u prednost  u 59. minuti doveo Gomis, a samo tri minute kasnije Lisandro Lopez je povisio na 2:0. Konačanih 2:1 bilo je djelo Krejca u 77. minuti.

 

U okvoru grupe G večeras su igrali Racing Genk i Videoton, te u Portugalu Sporting iz Lisabona i Basel.
 

Racing je na svom terenu u Genku dočekao ekipu mađarskog Videotona, koja je na ovim prostorima ostala zapamćena kao protivnik koji je izbacio Željezničar u polufinalu Kupa UEFA.

Ipak, to je bilo dosta davno, a Videoton danas nije ni sjena ekipe koja je te godine igrala finale sa Real Madridom. Genk je opravdao ulogu favorita, te je sa laganih 3:0 došao do pobjede. Golove za belgijsku ekipu postigli su Vossen u 22. i Buffe u 78. minuti utakmice, te Ceulaer u posljednjim trenucima susreta.

U drugom večerašnjem dvoboju ove grupe, Sporting u Lisabonu sa igračem manje nije mogao više od remija (0:0) sa švajcarskom ekipom Basela.

 

Tottenham i Lazio odigrali su na White Heart Laneu susret prvog kola grupe J, a na kraju pobjednika i golova nije bilo 0:0.
 
Solidno prvo poluvrijeme su odigrala oba tima. Tottenham je u uvodnim minutama bio nešto bolji te su stvorili nekoliko poluprilika, te im je poništen gol Dempseya zbog sumnjivog ofsajda. Ipak, najbolju priliku u prvom dijelu imao je Lazio. Gomzales je sjajno uhvatio volej sa preko 20 metara, Lloris je bio savladan, ali je lopta pogodila prečku.

U nastavku nešto bolja igra Tottenhama. Poništen im je još jedan gol, ali promjene rezultata do kraja susreta nije bilo. Senad Lulić je odigrao cijeli susretza Lazio.

Maribor je nastavio sa fantastičnim utakmicam u Evropi. U Ljudskom vrtu gost je bio grčki velikan Panathinaikos, no to nije smetalo Violama da slave pobjedu rezultatom 3:0.

Domaći su do prednosti stigli nakon 25. minuta igre. Tavares je proigrao Roberta Berića koji je pogodio za vodstvo od 1:0. Tavares je asistirao i u 62 minuti, ovog puta za Ibraimija koji je povisio prednost domaćih na 2:0, da bi u finišu Tavares s apenala pogodio za 3:0, što je bio konačan rezultat susreta.

 

 

Twente je ugostio njemački Hannover i susretu grupe L Evropske lige,a na kraju pobjednika nije bilo 2:2.

Do prednosti je  Twente stigao u sedmoj minuti. Asistenciju Chadlija iskoristio je Janssen koji je pogodio za vodstvo domaćih od 1:0. Chadli je u 54. minuti i sam pogodio za 2:0, ali se Hannover u igru vratio u 67. minuti golom Sobiecha za 2:1. Poravnanje je stiglo šest minuta kasnije kada je vlastitu mrežu pogodio Wisgerhof.

Levante je u drugom sisretu ove grupe savladao Hlesingborg sa minimalnih 1:0.

Dugo su domaći lomili otpor švedskog tima, a do vodstva su stigli u finišu prvog poluvremena. Igrala se 40. minuta kada je vodstvo Levanteu donio Juanfran. To se na kraju ispostavio i kao pobjednički gol na ovom susretu.

 
 
Bayer Leverkusen i Metalist su u grupi K odigrali susret bez golova, no zato je u drogom meču ove grupe golova bilo.


Rosenborg je u Beču protiv Rapida slavio sa 2:1  . Elyounoussi je u 18. minuti pogodio za vodstvo gostiju iz Trondheima, što je bio rezultat prvog poluvremena.

Sve dileme oko pobjednika riješene su u 60. minuti kada je prednost gostiju udvostručio Mikael Dorsin. Domaći su uspjeli stići do smanjenja vodsva, no to je sve što su pokazali u ovom susretu, te je ostalo 1:2 za Rosenborg koji je tako startovao pobjedom.

 

 

Autor/ica 20.9.2012. u 23:47