Evropa danas bira najboljeg fudbalera: Messijeva genijalnost, golovi Ronalda ili trofejni Ribery

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 09:03

Evropa danas bira najboljeg fudbalera: Messijeva genijalnost, golovi Ronalda ili trofejni Ribery

Odluku o najboljem među najboljima glasanjem uživo večeras u 17,45 sati, u sali „Grimaldi Forum“, donijet će 53 člana žirija, urednici i novinari medija, po jedan iz svih zemalja članica UEFA

MONACO (AA) – Cristiano Ronaldo, Lionel Messi ili Franck Ribery? Jedan od trojice spomenutih vrhunskih fudbalera, planetarnih klasa, danas će u Monacu biti izabran najboljim fudbalerom UEFA-e u sezoni 2012/13, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Odluku o najboljem među najboljima glasanjem uživo večeras u 17,45 sati, u sali „Grimaldi Forum“, donijet će 53 člana žirija, urednici i novinari medija, po jedan iz svih zemalja članica UEFA-e, među kojima je i predstavnik Bosne i Hercegovine Bakir Tiro, urednik sportskog servisa za Balkan u međunarodnoj novinskoj Anadolu Agency (AA).

Milionski auditorij, koji će putem TV ekrana diljem svijeta u direktnom prijenosu pratiti treći po redu Izbor najboljeg fudbalera UEFA, ali i oni sretnici koji će uživo imati priliku prisustvovati glamuroznoj manifestaciji, saznat će ko je nasljednik Andresa Inieste (Barcelona, Španija), prošlogodišnjeg osvajača prestižnog trofeja.

Konkurencija za renomiranu UEFA nagradu, mnogi u Monacu kažu, jača je no ikada. Dileme među članovima žirija su velike. Izabrati i nepogriješiti među sjajnim igračima nije lagan i zahvalan zadatak. U tradicionalnom izboru, za koji ove godine vlada nikada veće interesovanje, pobijedit će onaj ko sakupi najveći broj glasova od 53 člana UEFA žirija.

Messi je prošle sezone sa Barcelonom osvojio titulu prvaka Španije. Odigrao je 43 utakmice, 11 u Ligi prvaka i 32 u španskom šampionatu, te je na terenu proveo 3.443 minuta (822 minuta u UEFA takmičenjima, 2.621 u Španiji), ukupno postigavši 54 gola (8, 46). Zabilježio je 14 asistencija, dvije u Ligi prvaka i 12 u Primeri. Uputio je 204 udarca ka golu protivnika, od čeka 41 u Ligi prvaka, 163 u susretima na tlu Pirinejskog poluotoka. Tačnost dodavanja imao je na vrhunskom nivou, čak 86,2 posto (87,2 posto LP, 85,2 Španija). Argentinac je pobijedio u 31 meču (5,26), sa Barcelonom imao sedam remija (3,4), te pet puta izgubio (3,2).

Ronaldo se nije mogao pohvaliti osvajanjem trofeja, ali jeste titulom najboljeg strijelca Lige prvaka sa 12 pogodaka, kojima je pridodao i 34 u Španiji, te ukupno sezonu okrunio sa 46 golova, osam manje od Messija. Portugalac u dresu Real Madrida odigrao je 46 mečeva, 12 u takmičenjima UEFA i 34 u Španiji, što u minutaži znači 3.798 (1.080, 2.718). Jedanaest puta je asistirao, jednom u Ligi prvaka i 10 puta u šampionatu „iza Pirineja“. Ka golu rivala šutirao je 316 puta (81, 235), a uspješnost dodavanja mu je na 77, 99 posto (79,1, 76,8). Ronaldo, koji je uz Messija jedini treću godinu zaredom u najužoj konkurenciji za UEFA trofej, u minuloj sezoni ostvario je 30 pobjeda (6, 24), u 8 utakmica sa Realom nije pobijedio, ali ni izgubio (3, 5), dok je poražen u osam (3, 5).

Francuz Ribery je prvi put u TOP društvu za priznaje UEFA. I to sasvim zasluženo, jer je sa njemačkim Bayernom osvojio sve što se osvojiti moglo u sezoni 2012/13. Trofej je podigao u Ligi prvaka, Bundesligi i DFB Kupu. Odigrao je 39 mečeva (12 u Ligi prvaka, 27 u Njemačkoj). Ukupno 2.962 minuta bio je na travnjaku (849, 2.113). Postigao je 11 golova, jedan u Evropi i 10 u njemačkom šampionatu, te „upisao“ i 16 asistencija (2, 14). Prema golu protivnika pucao je 78 puta (13, 65), a tačnost dodavanja imao na odličnih 85,8 posto (83,8 u Ligi prvaka i 87,8 u Njemačkoj). Slavio je u 35 susreta sezone (10, 25). Učestvovao je u tri remija Bavaraca (1, 2), te samo dva puta izgubio (1, 1).

Podsjetimo, u drugom krugu glasanja, koji je prethodio današnjem finalnom, otpala su sedmorica igrača, a na osnovu osvojenih 80 bodova u glasanju Robert Lewandowski (Borussia Dortmund, Poljska) zauzeo je četvrtu poziciju u poretku  UEFA najboljih igrača u sezoni 2012/13. Slijede: Arjen Robben (Bayern, Holandija – 55 glasova), Thomas Muller (Bayern, Njemačka – 51), Gareth Bale (Tottenham, Vels – 48), Bastian Schweinsteiger (Bayern, Njemačka – 34), Zlatan Ibrahimović (PSG, Francuska – 27) i Robin van Persie (Manchester United, Holandija – 24).

Vrijedi istači i kako je u prvom krugu glasanja ukupno bilo 26 nominiranih fudbalera, od kojih i trojica iz naše regije (Edin Džeko – Manchester City, Bosna i Hercegovina, Mario Mandžukić – Bayern, Hrvatska i Branislav Ivanović – Chelsea, Srbija). Uz njih i pobrojane u finalnom i drugom krugu izbora u elitnom društvu za prošlu sezonu našli su se i Edinson Cavani (Napoli / PSG, Urugvaj), Dante (Bayern, Brazil), Falcao (Atletico Madrid / Monaco, Kolumbija), Mario Gotze (Borussia Dortmund / Bayern, Njemačka), Ilkay Gundogan (Borussia Dortmund, Njemačka,) Andres Iniesta (Barcelona, Španija), Javi Martinez (Bayern, Španija), Philipp Lahm (Bayern, Njemačka), Manuel Neuer (Bayern, Njemačka), Oscar Cardozo (Benfica, Paragvaj), Andrea Pirlo (Juventus, Italija), Arturo Vidal (Juventus, Čile) i Xavi Hernandez (Barcelona, Španija).

Izbor najboljeg fudbalera u Evropi održava se od 2011. godine, a oformljen je direktno na inicijativu Michela Platinija, predsjednika UEFA. U premijernom izdanju trofej je podigao Lionel Messi, a prošle godine pripao je njegovom klupskom saigraču Andresu Iniesti.

– Ugledni svjetski mediji –

U UEFA žiriju za Izbor najboljeg fudbalera Evrope urednici su i novinari pojedinih uglednih svjetskih medija, poput Kickera, La Gazzetta dello Sporta, The Suna, De Telegraafa, Don Balona, World Soccera, Anadolu Agency i Radio Slobodne Evrope. Iz država naše regije, uz Bakira Tiru (Anadolu Agency – BiH), u žiriju su Nebojša Petrović (SOS kanal – Srbija), Elvir Islamović (24 sata – Hrvatska), Igor Ivanovski (Makedonski sport – Makedonija), Andrej Miljković (Ekipa – Slovenija) i Miloš Antić (Dnevne novine – Crna Gora).

– Žrijeb Lige prvaka –

Nakon Izbora najboljeg fudbalera UEFA i ove godine u Monacu održat će se žrijeb za grupnu fazu Lige prvaka. U bubnju najjačeg klupskog takmičenja naći će se 32 kluba, od kojih niti jedan sa područja zapadnog Balkana.

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 09:03