FIBA priznala ABA ligu

tačno.net
Autor 29.6.2015. u 10:06

FIBA priznala ABA ligu

Bord Svjetske košarkaške federacije (FIBA) jednoglasno je priznao reorganizovanu regionalnu ABA ligu na sastanku u Budimpešti.

Sastanak je održan u glavnom gradu Mađarske pred finale Evropskog prvenstva za žene između Srbije i Francuske, nakon kojeg su otklonjene sve nedoumice.

FIBA je u martu povukla priznanje Jadranskoj ligi, a kao razlog je navela neslaganje pravila takmičenja s generalnim statutom i pravilnikom federacije.

U međuvremenu, na sastanku u Beogradu prije mjesec i po dana je dogovoreno da vlasnička i upravljačka struktura od naredne sezone bude u rukama klubova, ali ni poslije usvojenih primjedbi nije stiglo zvanično priznanje, pošto je FIBA željela da se promijene još neki upravljački i vlasnički elementi u vezi lige.

Poslije niza sastanaka klubova u regionu i nacionalnih saveza, ali i nekoliko oštrih pisama koja su stigla iz Ženeve (FIBA), zajedničkim naporima svih klubova i saveza, postignut je dogovor u Zagrebu.

Poslije korekcija dokumenata, FIBA je u petak u večernjim satima konačno saopćila da je regionalna ABA liga ispunila sve uslove za priznanje po generalnom statutu FIBA-e, što je i verifikovala u nedjelju.

Ovo znači da će klubovi iz regiona i dalje moći kroz regionalno takmičenje da traže plasman u evropska takmičenja pod pokroviteljstvom ULEB-a, a da ne rizikuju da njihovi nacionalni savezi ne budu suspendovani i spriječeni da učestvuju na prvenstvima Evrope i svijeta.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 29.6.2015. u 10:06