FIFA: Šimuniću 10 utakmica kazne i zabrana pristupa brazilskim stadionima

tačno.net
Autor 19.3.2014. u 18:27

FIFA: Šimuniću 10 utakmica kazne i zabrana pristupa brazilskim stadionima

Žalbena komisija FIFA-e odbacila je zahtjev Josipa Šimunića za “pomilovanjem”. Hrvatskom reprezentativcu potvrđena je suspenzija u trajanju deset utakmica i zabrana pristupa stadionima u Sao Paulu, Manausu i Recifeu na kojima će tokom Svjetskog prvenstva igrati reprezentacije Hrvatske.

Dužnosnici HNS-a priznali su u srijedu da se vijest diplomatskim kanalima došla do Zagreba i da je tačna, iako još čekaju službeno obrazloženje Žalbene komisije, objavio je Jutarnji.hr.

Šimunić je kažnjen zbog performansa pred maksimirskim sjeverom, kojim je animirao navijače parolom “za dom”, tokom proslave pobjede protiv Islanda u doigravanju za Svjetsko prvenstvo. Vrh svjetske nogometne organizacije ocijenio je u prvostepenoj odluci to kao veličanje ustaškog režima i zagovaranje nacionalne i vjerske netrpeljivosti.

Na takve postupke FIFA odgovara tzv. politikom nulte tolerancije koja će u slučaju Josipa Šimunića značiti kraj reprezentativne karijere. 36-godišnji stoper se u Brazilu namjeravao oprostiti od kockastog dresa.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 19.3.2014. u 18:27