Finalna utakmica SP: Francuzi protiv Katara u borbi za zlato

tačno.net
Autor 1.2.2015. u 12:52

Finalna utakmica SP: Francuzi protiv Katara u borbi za zlato

Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru završava danas susretom za treće mjesto i finalnom utakmicom.

Program počinje u 14:30 kada će za bronzanu medalju igrati Poljska i Španija, dok se u finalu od 17.15 sastaju aktuelni olimpijski i europski prvak Francuska i domaćin Katar.

Francuzi su apsolutni favoriti i eventualnom pobjedom bi drugi put u svojoj historiji objedinili tri najveće titule.

Od 1993. godine Francuzi nisu izgubili nijedno finale na velikim takmičenjima. Drugim riječima, kada dođu do finala, Francuzi osvoje prvenstvo.

Pobjeda u današnjem finalu ne znači samo osvajanje zlatne medalje i nagrade od 100.000 dolara, nego donosi i direktan plasman na olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Francuska i Katar dosad su odigrali samo jedan međusobni duel. Na turniru Zlatne lige u januaru 2014. u Francuskoj olimpijski prvaci su slavili sa 29:23.

No, stvari su se od tada znatno izmijenile. Jednostavno je nevjerovatno šta je trener Valero Rivera učinio s tim timom.“, rekao je francuski reprezentativac Nikola Karabatić.

Katar se nada podršci 15.000 navijača u Lusail Areni. Na SP-u su izgubili samo jedan meč, od Španije u grupnoj fazi. Francuska u finale ulazi bez poraza, sa osam pobjeda i remijem s Islandom.

Idemo sa jasnim ciljem, a to je osvajanje zlata. Sve je u našim rukama.“, kazao je francuski kapiten Jerome Fernandez.

Pretposljednjeg dana SP-a u subotu su odigrani mečevi za peto, odnosno sedmo mjesto. Danska je u susretu za peto mjesto pobijedila Hrvatsku sa 28:24, dok je Njemačka za sedmo mjesto savladala Sloveniju sa 30:27 i osigurala učešće u kvalifikacijama za OI.

sport.ba

 

tačno.net
Autor 1.2.2015. u 12:52