FK Sarajevo neće potpisati ugovor sa Petrovićem zbog fotografije sa Arkanom

tačno.net
Autor/ica 10.4.2014. u 11:21

FK Sarajevo neće potpisati ugovor sa Petrovićem zbog fotografije sa Arkanom

Ljupko Petrović, srbijanski nogometni stučnjak koji je prije nekoliko dana stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi potpisao ugovor sa Bordo timom, neće preuzeti kormilo FK Sarajevo.

Kako je saopćeno na konferenciji za medije u klubu sa Koševa, FK Sarajevo neće potpisati ugovor sa Petrovićem nakon pojavljivanja fotografije ovog nogometnog trenera sa ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, a koja je nastala tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Podsjetimo, jutros je objavljena fotografija na kojoj je Petrović u društvu ratnog zločinca, zloglasnog zapovjednika “Srpske dobrovoljačke garde”, odnosno “Arkanovih tigrova”, jedinica kojim je koordinirala Državna bezbjednost Srbije. Ražnatović je poznat po masakru u Bijeljini aprila 1992. godine, ali i drugim zlodjelima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Uščuplić će voditi ekipu protiv Zvijezde

Kako su kazali predsjednik FK Sarajevo Edis Kusturica i sportski direktor Abdulah Ibraković, namjera im je bila da dovedu najtrofejnijeg i najboljeg stručnjaka sa ovih prostora, ali zbog novonastalih okolnosti ugovor neće biti potpisan.

Petrović je kazao da ne želi raditi pod ovakvim okolnostima jer bi bio izložen velikom pritisku i da mu je žao zbog svega što se desilo.

Ibraković je dodao će sutrašnji meč protiv Zvijezde voditi pomoćni trener Dženan Uščuplić.

“Ja sam dogovorio dolazak u Sarajevo pod istim uslovima koje je imao Jarni. Dakle, moji motivi nisu bili materijalne prirode, već sam tu došao iz ljubavi, jer sam rođen u BiH. Želio sam raditi u pravom klubu kakvo je Sarajevo i to bi bio izazov za mene. Međutim, u ovakvim okolnostima nisam spreman raditi. Pojavila se ta vijest, Arkan je bio vođa navijača Zvezde, ja tu nisam mogao ništa uraditi i to je za mene prošlo vrijeme. Razumijem, međutim, i ljude u klubu, budući da još nismo u situaciji u kojoj bismo trebali da budemo”, rekao je Petrović na konferenciji za medije.

Petrović je dodao kako je 1990. godine sa Crvenom Zvezdom bio na pripremama na Igmanu, a godinu kasnije je sa tim klubom postao i evropski prvak.

“Ja nisam išao u Tokio da postanem svjetski prvak sa Zvezdom, jer su već počele eskalirati neke stvari, te je dolazilo do ratova, pa sam otišao u Espanyol, ponajviše zbog toga što nisam htio da moja djeca budu u tome. Što se mene tiče, savjest mi je potpuno čista, jer ja nisam nikada pucao ni iz vazdušne puške”, rekao je nesuđeni trener Sarajeva, koji je klubu sa Koševa poželio sve najbolje u budućnosti i poželio da izbore izlazak u Evropu, bilo kroz prvenstvo ili kup.

Na upit novinara kako je mogao raditi u Hrvatskoj, u Lokomotivi, a ne može u Sarajevu, rekao je da je i tamo bilo određenih pitanja vezano za Arkana, ali i dodao kako sebe smatra hrvatskim kadrom jer je tamo ostvario zapaženu nogometnu karijeru i počeo prve trenerske korake.

“Znaju oni to. U Hrvatsku sam došao iz BiH i tamo sam završio srednju školu i fakultet. U nogometu sam najviše naučio od Tomislava Ivića i sebe smatram hrvatskim kadrom”, odgovorio je Petrović.

Podmetanja i pritisci

Predsjednik FK Sarajevo Edis Kusturica je novinarima kazao kako su u klubu imali namjeru angažovati trenera koji predstavlja ime u nogometu, ali da zbog novonastalih okolnosti neće biti potpisan ugovor sa srbijanskim stručnjakom.

Slično je kazao i Abdulah Ibraković rekavši da je Petrović najbolji trener sa ovih prostora, ali da se nakon vijesti o fotografiji Petrovića sa Arkanom situacija sasvim promijenila.

“Imali smo velike ambicije, a Petrović bi sigurno doprinio tome. Svjesni smo podmetanja i pritisaka na nas jer smo počeli stvarati jako Sarajevo, ali bez obzira na sve nastavit ćemo raditi na tome”, poručio je Ibraković.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 10.4.2014. u 11:21