FK Velež: 77 fudbalera i funkcionera Kluba dalo je svoje živote u borbi protiv fašizma

tačno.net
Autor 14.2.2017. u 11:38

FK Velež: 77 fudbalera i funkcionera Kluba dalo je svoje živote u borbi protiv fašizma

Na današnji dan, prije 72 godine, Mostar je oslobođen od fašista u Drugom svjetskom ratu.

U toku rata, 77 fudbalera i funkcionera Kluba dalo je svoje živote, svoju mladost u odbrani svoje zemlje, u borbi protiv neprijatelja naših naroda. Među njima je devet fudbalera proglašeno narodnim herojima, od kojih je osam poginulo, a samo jedan ostao živ – Mehmed Meha Trbonja.

Fudbalski turnir u Mostaru, poznat kao „Februarski turnir“, održan je prvi put 1965. godine na Stadionu pod Bijelim Brijegom, u organizaciji grada i FK Velež. Turnir je organiziran u čast 20-godišnjice oslobođenja Mostara. U premijernom izdanju turnira, pobednik je bio domaćin Velež, a učestvovali su još i Budućnost iz Titograda (današnje Podgorice), splitski Hajduk i tuzlanska Sloboda.

Na turniru su kroz historiju učestvovale 34 ekipe, od toga 14 stranih i 2 reprezentacije. Prvi gost bio je mađarski Diožđer iz Đera 1968. godine. Kasnijih godina u Mostar su dolazili mađarski Honved, MTK, Vašaš i Ujpešt Doža, austrijski Rapid i Šturm, Slavija iz Praga, rumunski Bakau, istočnonjemački Magdeburg, švicarski Lucern, iranski Tadž, sovjetske ekipe Lokomotive iz Moskve i Dinama iz Tbilisija.

Učestvovale su i dve reprezentacije – SSSR-a i Poljske. Poljaci su 1974. godine na turnir doputovali sa možda najtalentovanijom generacijom u svojoj istoriji – Šmudla, Kasperčak, Lato, Šarmah i drugovi su samo pola godine kasnije osvojili treće mesto na Svjetskom šampionatu u Njemačkoj, a 1976. godine u Montrealu postali Olimpijski pobjednici. Ipak, u finalu Mostarskog turnira naišli su na izuzetno raspoloženog domaćina, koji ih je golovima Vahida Halilhodžića, Duška Bajevića i Franje Vladića Kulje deklasirao sa 3:0.

Velež je rekorder sa 15 osvojenih turnira. Željezničar i Partizan slavili su po tri puta, dok su Dinamo Zagreb, Hajduk, Crvena zvezda, reprezentacija SSSR-a i bečki Rapid po jedanput osvojili trofej.

Dva turnira nisu imala pobjednika. 1966. godine održana je fubalska revija sa pet ekipa, dok je 1979. godine, posle prvog dana, turnir prekinut zbog smrti tadašnjeg drugog čovjeka Jugoslavije iza Josipa Broza Tita – Edvarda Kardelja.

Napadač Veleža, “princ sa Neretve” Dušan Duško Bajević sa 22 gola najbolji je strijlac turnira, a sa 23 odigrane utakmice je rekoreder i po broja nastupa. Rekordnu pobjedu ostvario je Velež 9. februara 1980. godine protiv Dinama – 9:2. Po 4 gola postigli su Blaž Slišković i Vladimir Skočajić Taramba, a Okuka je dodao jedan gol.

Dio tradicije bila je i kiša koja je gotovo uvijek padala za vrijeme odigravanja turnira, zbog čega su se utakmice često igrale na terenu koji je više ličio na oranicu nego na travnatu površinu. Inače, na 28 turnira postignuto je 309 golova. Turnir je imao 28 izdanja.

Početkom februara 1992. godine odigran je posljednji ( za sada ) Veležov Februarski turnir, na kojem su sudjelovali pored Veleža, tuzlanska Sloboda, i Borac iz Banjaluke. Velež je nakon dvije sigurne pobjede, protiv Slobode 2:0 i Borca 4:1, podigao pehar.

Svim Mostarkama i Mostarcima, koji ovaj grad vole svim srcem, sretan 14. februar – Dan oslobođenja Mostara od fašizma 1945. godine

FK Velež

tačno.net
Autor 14.2.2017. u 11:38