Francuzi idu u finale na megdan Litvaniji

tačno.net
Autor/ica 21.9.2013. u 07:16

Francuzi idu u finale na megdan Litvaniji

Francuska je u dramatičnom polufinalu pobijedila aktualne europske prvake Špance sa 72:75. Parker je u pobjedi francuske reprezentacije ugradio 32 poena.

Obje reprezentacije u susret su ušle jako oprezno. U prvoj četvrtini se igrao koš za koš. Nakon mini serije Gasola i Rudy Fernandeza Španci su došli do prednosti 18:14.

Francuze je kroz prvu četvrtinu nosio sjajni Toni Parker koji je ubilježio već 12 poena nakon deset minuta igre.

Španija bolje otvara drugu dionicu serijom trica Rodrigueza i San Emeteria. Tada su došli do osjetnije prednosti od 29:18 u 15. minuti susreta. Poluvijeme je završeno rezultatom 34:20 za Španiju.

spanija-francuska

U trećoj četvrtini Parker je održavao priključak Francuske, ali je ona završila 49:43 u korist Španaca.

Posljednja je bila u egalu. Nakon trojki Gelebalea i Diota, s druge strane su uzvratili Rodriguez i Fernandez čime su vratili prednost od sedam poena za Španiju.

Samo tri minute prije kraja, Francuska je izjednačila rezultat nakon silovitog prodora Parkera. Svojom novom tricom ovaj sjajni igrač je doveo Francusku u vodstvo, minutu i pol prije kraja.

Četrdeset sekundi prije kraja rezultat je bio izjednačen, nakon što je Ajinca realizirao samo jedno od svoja dva slobodna bacanja. Nakon minute odmora, napad su imali Španci. Rodriguez je promašio s jedne i Parker s druge strane. Calderon je promašio tricu za pobjedu u posljednjoj sekundi. Uslijedio je produžetak nakon rezultata 65:65.

U penal završnici, najviše zahvaljujući sjajnom Toniju Parkeru, Francuzi su osigurali pobjedu.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 21.9.2013. u 07:16