Fudbalski analitičar Michael Cox: Očekujem dominaciju BiH, ali i ranjivost na kontranapade

tačno.net
Autor/ica 9.10.2015. u 09:39

Fudbalski analitičar Michael Cox: Očekujem dominaciju BiH, ali i ranjivost na kontranapade

Michael Cox je jedan od najpoznatijih fudbalskih analitičara na svijetu. Njegova specijalnost su taktičke analize, a popularnost je stekao vodeći fudbalski blog Zonal Marking.

Među ostalima, Cox piše za Guardian, FourFourTwo i ESPN, ali i za brojne druge svjetske medije. Cifra od više od 157 hiljada sljedbenika na Twitteru pokazuje koliko je cijenjen u svijetu fudbala. U razgovoru za Klix.ba govorio je o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj s posebnim osvrtom na okršaj između Bosne i Hercegovine i Velsa.

Koja Vas je reprezentacija najviše impresionirala u dosadašnjem dijelu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj?

Island, definitivno. Napredovali su puno tokom posljednjih godina i bili su veoma blizu plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Mislim da je njihov uspjeh sa tako malom populacijom izvanredan.

Ko je najviše razočarao?

Holandija, bez dvojbi. Oni i dalje imaju talentiranu ekipu i zaista je nevjerovatno da su toliko pali nakon Svjetskog prvenstva.

Šta možete reći o Chrisu Colemanu i njegovom urađenom poslu na selektorskoj klupi reprezentacije Velsa?

Bit ću totalno iskren. Ne ocjenjujem Chrisa Colemana kao menadžera i mnogo sam iznenađen da su Velšani vođeni tako dobro. Ne mislim da je taktički dobar trener i mnogo je pitanja koja se vežu za njegove liderske sposobnosti. Čak smatram da bi Wales bio još bolji da imaju drugog trenera. Ipak, kvalifikacije bi mogle biti znak da je uradio dobar posao.

Većina velških igrača nastupa u Premiershipu i Championshipu i zbog toga se čini da je reprezentacija Velsa fizički i defanzivno snažna. Da li smatrate da Vels s formacijom 3-5-2, gdje je Bale u napadu, izvlači najbolje od zvijezde Real Madrida?

Da. Ja mislim da se sve najviše odnosi na to da se izvuče ono najbolje od Balea. Upravo kao što su Ronaldo, Messi i Neymar dominantni u svojim nacionalnim selekcijama koje grade igru oko njih, tako i Bale zaslužuje takvu čast u Velsu. Isto tako, od krucijalne je važnosti da Ramsey igra u centralnom veznom redu, a ne na desnoj strani kao u Arsenalu u posljednje vrijeme.

Bosna i Hercegovina ne može računati na Edina Džeku i Muhameda Bešića u ovoj utakmici. Da li je Vels zbog toga favorit? Koje su naše vrline i mane?

Moje impresije su takve da smatram da imate mnogo igrača u ofanzivnom veznom redu, ali Bešić i Džeko su veliki gubitak pošto oni donose nešto drugačije – disciplinu u sredini i snagu u napadu. Očekujem da će Bosna dominirati u posjedu lopte, ali mislim da ćete imati poteškoća da konvertujete pritisak u golove i mislim da ćete biti ranjivi na kontranapade Velsa.

Mnogo ljudi u BiH kritikuje Miralema Pjanića koji se nije najbolje pokazao u ovim kvalifikacijama, dok je u Romi odigrao nekoliko impresivnih utakmica. Na drugoj strani, postoje i oni koji ga brane navodeći da nije isto igrati u reprezentaciji i u Romi zbog velike razlike u kvalitetu igrača, posebno u tehničkom aspektu. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

On je igrao ispod očekivanja na reprezentativnom nivou, ali da budem iskren nisam vidio nešto naročito dobro od njega i dok je igrao u Lyonu. Smatram da je u Romi našao pravu ligu i tim za sebe. Njemu odgovara sporiji tempo igre. On je stalno uključen u igru, ali je tamo okružen igračima koju su također kreativni i koji skidaju teret s njega. Ipak, iako je nekada “tih”, ja i dalje mislim da obavlja dobar posao za svoj tim.

Šta Vam je prva asocijacija kada se spomene bosanskohercegovački fudbal?

Da budem iskren, prvo čega se sjetim na spomen bosanskohercegovačkog fudbala je dječak s kojim sam išao u školu kada sam imao otprilike osam godina. Zvao se Dino. Mi nismo znali skoro ništa o Bosni, i u tim godinama znate samo o drugim zemljama u fudbalu. Kada smo igrali fudbal, znali smo zbijati šale o Dini zbog toga što je Bosna bila sporedna zemlja u fudbalu.

Nismo čuli za neke vaše igrače sve dok niste pobijedili Farska Ostrva, što je za nas bilo smiješno. I sada, 15 godina poslije, imate sjajan tim sa bazom zaista dobrih igrača, pa se ja često sjetim nas kako smo se zezali sa dječakom iz Bosne dok smo boravili na igralištu. Ovih dana, moje sjećanje na Bosnu bi bilo: “Wow, iz te zemlje dolazi Edin Džeko!”.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 9.10.2015. u 09:39