Greg Dyke: Bilo bi lijepo da se FIFA rasformira

tačno.net
Autor/ica 29.10.2015. u 10:31

Greg Dyke: Bilo bi lijepo da se FIFA rasformira

Predsjednik Fudbalskog saveza Engleske (FA) Greg Dyke ocijenio je danas da bi Svjetska fudbalska federacija (FIFA) trebala da se rasformira zbog korupcije, ali da ne vjeruje da će se tako nešto desiti, prenijeli su danas britanski mediji.

Dyke je danas govorio pred Komisijom za medije, sport i kulturu donjeg doma britanskog parlamenta o krizi u FIFA-i i načinima na koji zemlja može da povrati novac uložen u kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Odlazeći predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i predsjednik UEFA-e Michel Platini su suspendovani na 90 dana zbog “nelojalnih isplata”, koje trenutno istražuju švicarske vlasti. To je bio posljednji u nizu korupcijskih skandala koje potresaju ove fudbalske organizacije, tako da su poslanici pitali Dykea da li treba da se prave korjenite promjene.

“U idealnom slučaju, da. Ako biste okupili dovoljno moćnih fudbalskih nacija u zajednički cilj, onda bi to moglo da se uradi, ali ne vjerujem da je to moguće. FIFA je korumpirana organizacija i takva je već 40 godina”, rekao je Dyke.

Prvi čovjek FA je branio odluku tog tijela da podrži Platinija na izborima FIFA-e, ali da se predomislio kada je vidio da ne postoji ugovor za isplatu oko dva miliona eura Platiniju, na osnovu čega su izrečene obje suspenzije.

Poslanike je zanimalo i da li postoji mogućnost da se povrati 21 milion funti, koliko je FA potrošila na kandidaturu Engleske za Mundijal 2018. godine, nakon što je Blatter ruskoj agenciji TASS dao intervju u kojem je kazao da je postojao interni dogovor da Rusija dobije turnir 2018.

“Spremni smo da detaljno istražimo šta je Blatter rekao. Da, očekujem da će njegov odgovor biti ‘pogrešno su me citirali’. Ako se ispostavi da jeste to rekao, onda postoji nešto da se istraži. Ništa što Blatter govori me ne iznenađuje posebno. Ako on kaže ‘htjeli smo Rusiju’, a i prije toga je djelovalo kao namještaljka, onda i jeste namješteno”, rekao je Dyke.

Od 21 miliona funti, 2,5 miliona je bilo iz državnog budžeta, prenosi Beta.

“Naravno da ćemo preispitati sve, to jeste dobra ideja. Ali od koga da tražimo novac za kampanju nazad? Od FIFA-e? Ali, istina je da bi bilo lijepo da povratimo novac poreskih obveznika”, rekao je Dyke.

sport.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 29.10.2015. u 10:31