Hammerhand – Čelični Bosanac razbija sve pred sobom!

tačno.net
Autor 17.12.2013. u 09:27

Hammerhand – Čelični Bosanac razbija sve pred sobom!

Muhamed Karhimanović je ponosni vlasnik čak osam Guinnessovih rekorda i svjetski prvak u razbijanju tvrdih predmeta

Faruk Vele

Muhamed Kahrimanović (54) zvani “Hammerhand” čovjek je za kojeg riječ neuspjeh gotovo ne postoji. Sve što je naumio ovaj sposobni Bosanac, koji je rođen u Ilijašu kod Sarajeva, a skoro 40-godina živi i radi u Njemačkoj, napravio je, pa makar to prkosilo i samoj prirodi i zakonima fizike, te je ponosni vlasnik čak osam Guinnessovih rekorda, javlja Anadolu Agency (AA).

Titulu svjetskog prvaka u razbijanju tvrdih predmeta osvojio je 2000. godine u konkurenciji takmičara u preko 50 zemalja.

Majstor je taekwonda 7. Dan, majstor Hapkidoa 5. Dan, a posjeduje i prvi stepen vještine Wing Chun Kung Fu. Borilačkim sportovima se bavi od 1969. godine, a jedan je od čelnika Taekwondo unije Njemačke.

Kako kaže u razgovoru za Anaodu Agency (AA), njegovo ime se nalazi pored Guinnessovih rekorda kao što su  118 razbijenih kokosovih oraha u jednoj minuti, 55 razbijenih baseball palica u minuti, 66 staklenih flaša u minuti, 80 lubenica u minuti, 13 dasaka debljine dva centimetra jednim udarcem, 78 riječnih kamenja u tri minute.

Također, za minutu je razbio 75 punih limenki od pola litre, kao i 23 para kokosovih oraha sa obje ruke istovremeno u minuti!

Snimci Muhamedovih bravuroznih nastupa su nevjerovatni, a fasciniraju i publiku i na Dalekom Istoku, dio svijeta za koji se uglavnom i vežu ovakve vještine. Na snimkama se tako može vidjeti kako Karhimanović jednim udarcem lomi turpiju za drvo, razbija kosove orahe, flaše, kamenje, palice…

Na pitanje šta je potrebno da bi se dostigao ovakav nivo snage i umijeća u borilačkim vještinama, u razgovoru za Anadolu Agency Kahrimanović kratko odgovara:

”Potrebna je perfektna harmonija između tijela i duha”.

Objašnjava kako je sve počelo:

”Sve je počelo kada je moj majstor taekwonda iz Koreje primijetio da sa ručnim udarcima imam veoma dobre uspjehe. Tako me je polako pripremao za disciplinu razbijanja”.

Kaže da ga već godinama pokušavaju skinuti sa svjetskog trona u ovoj vještini. No, u duelima protiv ovog čvrstog Bosanca  bez šansi su ostali čak i Kinezi, te Španjolci, Italijani, Amerikanci, Turci…

O njemu izvještavaju njemački ZDF, SAT1, brojni listovi, kao i mediji diljem svijeta. Svi pričaju o vještini i snazi ovog bosanskohercegovačkog ”čeličnog čovjeka”.

Kako kaže, više od 20 godina sarađuje sa tv mrežama i medijima u Njemačkoj, a o njemu su izvještavali mediji iz Kine, Italije, Španije, Portugala, Poljske, Velike Britanije, Belgije, Francuske, Amerike…

Novinari su ga i prozvali Hammerhand!

Najmanje, kako to obično biva, o njemu znaju u njegovoj Bosni i Hercegovini. No, borilačke vještine povezuju ga i sa rodnom BiH u kojoj je do sada u više navrata nastupao.

”BiH sporo napreduje, ali ima pokreta i uvjeren sam da ćemo za kratko vrijeme doći do jednog internacionalnog cilja i uspjeha, koji je u mom planu”, naglasio je.

Popularni šoumaster ima i nove planove.

”Upravo se spremam za 20-dnevno gostovanje u Circus Eigenart u Bielefeldu (Njemačka), što je nešto za mene novo. Nastupat ću sa međunarodnim takmičarima, umjetnicima iz cijelog svijeta, a premijera je 19. decembra ove godine”, ističe Muhamed.

– Školovao preko 100 vrhunskih boraca –

Muhamed svoje znanje uspješno prenosi i na mlade.

”Ja sam od 1982. godine trener borilačkih vještina i imam preko 100 školovanih crnih pojaseva. To su momci i djevojke koji su izučili borilačke vještine kod mene, a trenutno imam preko 400 učenika, koji treniraju u mojoj školi u Hamburgu. Među njima su mnogi sportisti prvaci Njemačke u borbi i tehnici. Moji učenici su redovni učesnici svjetskih prvenstava u različitim disciplinama”, kazao je Kahrimanović.

Tagovi:
tačno.net
Autor 17.12.2013. u 09:27