Hercegovina ima šampiona: Marin Čilić u finalu US Opena razbio Keija Nishikorija

tačno.net
Autor/ica 9.9.2014. u 07:33

Hercegovina ima šampiona: Marin Čilić u finalu US Opena razbio Keija Nishikorija

Hrvatska i  Bosna i Hercogovina su  dobile Grand Slam pobjednika! Marin Čilić u finalu US Opena pobijedio je Keija Nishikorija sa 6:3, 6:3, 6:3.

Na break-loptu u prvom gemu pokazao Japancu što ga čeka u finalu

Čilić je na nevjerojatan način osvojio US Open. U posljednja tri meča na turniru protiv TOP 10 igrača Tomaša Berdycha, Rogera Federera i Keija Nishikorija nije izgubio niti jedan set. Finalni meč protiv Japanca Čilić je počeo nervozno. Već u prvom gemu suočio se s break-loptom, ali je odmah tada pokazao suparniku što ga očekuje – bombom iz forhenda je očistio crtu, spasio break-loptu i uzeo uvodni gem.

U četvrtom gemu Čilić je slomio Japanca, kojem je servis najlošiji dio igre. Stigao je hrvatski tenisač do tri vezane break-lopte. Prve dvije je propustio nakon loših reterna, ali je treću iskoristio nakon što je Nishikori lagani slajs poslao u aut. Do kraja prvog seta Japanac nije uspio zaprijetiti Čiliću koji je odmah iskoristio prvu set-loptu za vodstvo u setovima.

Servis-bombe, siguran bekend i ubojiti forhend – Čilićev recept za Nishikorija i US Open

Gdje je stao u prvom setu, Čilić je nastavio u drugom. Fenomenalni servisi, siguran bekend i ubojiti forhend recepti su kojima je Hrvat uništavao suparnika. Do breaka u drugom setu Čilić je stigao u trećem gemu kada je iskoristio četvrtu break-loptu nakon pogreške Japanca iz bekenda. Već u sljedećem gemu Nishikori se mogao vratiti, imao je dvije break-lopte, ali nije imao odgovor na Čilićeve servise koji je napravio novi break i stigao do 5:2. Japanac je tada, prvi i jedini put u meču, oduzeo servis Čiliću, ali je već u sljedećem izgubio svoj servis i drugi set.

Četvrti gem trećeg seta bio je koban za Nishikorija. Ponudio je Čiliću dvije break-lopte. Prvu je spasio, ali ne i drugu. Posljednji pokušaj da meč napravi zanimljivijim Japanac je imao kod 4:2 za hrvatskog tenisača. Imao je tri break-lopte, ali Čilić je, kao i na cijelom turniru, servirao najbolje kada je bilo najpotrebnije. Odličnim servisima je izvukao gem, a zatim u svom sljedećem servis-gemu stigao do tri vezane meč-lopte.

Na prvoj mu je ruka, očekivano, zadrhtala i napravio je poput Gorana na Wimbledonu dvostruku pogrešku. Međutim, već na sljedećoj je okončao meč divnom bekend dijagonalom.

Čilić se tako pridružio svom treneru Goranu Ivaniševiću kao jedini hrvatski tenisač s naslovom na Grand Slam turnirima. Naslov osvojen u Flushing Meadowsu dvanaesti je po redu za 25-godišnjeg hrvatskog tenisača, ali i daleko najveći u karijeri.

Na novoj ATP ljestvici Čilić će biti na devetom mjestu, čime je izjednačio svoj najbolji plasman u Poraženi finalist Kei Nishikori nalazi se jedno mjesto ispred Čilića s 25 bodova više.

Index.hr

tačno.net
Autor/ica 9.9.2014. u 07:33