Historijski uspjeh: Zmajevi igraju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 18:59

Historijski uspjeh: Zmajevi igraju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu

Zaslužila je Bosna i Hercegovina kao nijedna država na svijetu ovakav uspjeh. Večeras nije pobijedio sport i nije samo pobijedila naša reprezentacija. Ovo je velika pobjeda države Bosne i Hercegovine i njene opstojnosti. Ovo je pobjeda cijele nacije i bosansko-hercegovačkog naroda. 

Piše: Nermin Bise

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine postigla je večeras u Kaunasu historijski uspjeh plasiravši se na Svjetsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Brazilu. Briljantnom igrom i pobjedom u Kaunasu protiv reprezentacije Litvanije, Zmajevi su zaključili kvalifikacioni ciklus onako kako su ga i započeli: veličanstvenom i efektnom igrom i sjajnom pobjedom. Od svih dosadašnjih pobjeda, ova večerašnja ima najjaču vrijednost: ona je Safeta Sušića i njegove Zmajeve odvela direktno na smotru najboljih svjetskih reprezentacija u zemlju fudbala: Brazil!

Strpljivo je ova generacija naših najboljih fudbalera čekala svoju priliku i nakon pet godina konačno je dočekala. Previše se gorčine svih ovih godina kupilo u grudima ne samo igrača, već čitave nacije, miliona Bosanaca i Hercegovaca koji su se radovali svim pobjedama, ali nažalost, i tugovali u ključnim utakmica u dodatnim kvalifikacijama s Portugalom u dva navrata: prvi put u borbi za nastup na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. godine, a drugi put u baražu za EURO 2012 u Ukrajini i Poljskoj.

Iako su Zmajevi lekciju iz fudbalske igre očitavali višestrukim svjetskim i evropskim prvacima Francuskoj i Španiji, iako su pred Zmajevima bez većih problema padale renomirane reprezentacije poput Belgije, Danske, uvijek je nedostajao taj jedan, zadnji i odlučujući korak: pobjeda u najvažnijem susretu. I to je prokletstvo večeras u Kaunasu konačno skinuto: ostvarena je pobjeda onda kada je najviše trebala.

Večerašnja pobjeda koja je otvorila put na Svjetsko prvenstvo u Brazilu nije samo zaliječila rane koje su nam nanijeli Portugalci u dva navrata. Zaliječene su i rane koje su našoj državi sramotno i brutalno nanesene na beogradskoj Marakani u atmosferi linča i eskalaciji povampirenog izljeva mržnje i fašizma. Tada je Barbarezu i drugovima koje su s klupe predvodili legendarni Blaž Baka Slišković i Vlatko Glavaš trebala pobjeda protiv Srbije i Crne Gore. Ona je i morala biti upisana Bosni i Hercegovini, ali grčki sudija Kiros Vasaras nije smio jednostavno prekinuti utakmicu iako je morao. Sliškovićevu i Glavaševu generaciju igrača predvođenu Mehom Kodrom i Elvirom Bolićem dijelilo je sasvim malo i na Koševu protiv Danske. Opet nismo imali sreće, završilo je 1:1, i opet je trebala pobjeda, i opet smo ostali kratki za učešće na Euro 2004 u Portugalu.

Sve će to ipak poslije večerašnjeg uspjeha lagano prestati biti opsesija, jer je reprezentacija BiH od večeras počela pisati jedno novo poglavlje: u njemu će se bilježiti velike utakmice i veliki nastupi na velikim takmičenjima, a prvo takvo, premijerno je za nešto više od osam mjeseci u Brazilu.

Zaslužila je Bosna i Hercegovina kao nijedna država na svijetu ovakav uspjeh. Večeras nije pobijedio sport i nije samo pobijedila naša reprezentacija. Ovo je velika pobjeda države Bosne i Hercegovine i njene opstojnosti. Ovo je pobjeda cijele nacije i bosansko-hercegovačkog naroda. Posebno velika pobjeda ide na račun stotina hiljada navijača koji su pratili svaki korak reprezentacije, koji su je bodrili i u pobjedama i u porazima, koji je nisu ostavili ni onda kada su od nje svi dizali ruke.

Političke protuhe i kriminalci u ovoj napaćenoj državi instalirali su bili i u Fudbalski savez BiH svoje lešinare i grobare. Namjera je bila jasna: ugasiti reprezentaciju, suspendovati je i eliminisati, izbrisati je s mape svijeta. Bili su na korak do tog cilja, FIFA i UEFA su zaprijetile suspenzijom našoj reprezentaciji, postavile rokove i ultimatume i dušmani su počeli likovati i naslađivati se. Rušenjem reprezentacije BiH kao jedine stvarne komponente i državne institucije, srušila bi se i država. Ali, onda su se probudile snage koje su branile i odbranile i državu i reprezentaciju onda kada su napadnute i kada su nastajale: u godinama agresije na BiH.

Odbranjena je reprezentacija, odbranjena je samim time i država BiH. Elvedin Dino Begić na čelu Saveza i Safet Sušić na čelu reprezentacije uz pomoć miliona pristalica odlučno su stali u odbranu i poveli nas do najvećeg uspjeha.

Plasman na Svjetsko prvenstvo u fudbalu je najveća pobjeda države Bosne i Hercegovine. Iako će se već sutra mnogi ovome uspjehu radovati sa suhom korom hljeba, vrijedilo je dočekati taj trenutak. Historiju pišu pobjednici. Pobjednici su večeras trijumfalno napustili stadion u Kaunasu i krenuli prema svojoj domovini: BOSNI I HERCEGOVINI!!!

Foto: Feđa Krvavac

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 18:59