Igor Budan i Alessandro Ruggeri zajedno žele ulagati u NK Rijeku

Autor/ica 29.6.2011. u 01:20

Igor Budan i Alessandro Ruggeri zajedno žele ulagati u NK Rijeku

RIJEKA – Nekadašnji prvotimac »Rijeke« Igor Budan i talijanski poduzetnik Alessandro Ruggeri u idućih bi tjedan dana na Kvarneru trebali dogovarati buduću suradnju od koje bi uvelike mogla ovisiti budućnost riječkoga nogometnoga prvoligaša.

Priča nije od jučer. Sin Ivana Ruggerija, nekadašnjeg vlasnika novopečenoga povratnika u Serie A, »Atalante«, koja je u jednom razdoblju bila dijelom Budanove bogate talijanske karijere, svojedobno se bio našao s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i razgovarao o mogućnosti značajnoga ulaganja u HNK »Rijeku«.

S obzirom na činjenicu da je od teško bolesnoga oca naslijedio golem kapital prodajom »Atalante« Antoniju Percassiju, da silno želi ulagati u nogomet, a da hrvatsko tržište iziskuje puno manje novčane uloge, Rijeka se čini kao idealna odskočna daska za njegove buduće poslove u nogometu.

O čemu će to idućega tjedna na ručku razgovarati Budan i Ruggeri?

– Budući da je čovjek iznimno zainteresiran za ulaganje u »Rijeku«, želim mu, prije svega, pobliže objasniti u kakvoj se situaciji nalazi klub i što može očekivati – kaže Igor Budan, koji u Pakoštanama čeka da čelnici »Palerma« odluče o njegovoj sudbini i istodobno osluškuje ponude nekolicine drugih prvoligaša.

Do konačne odluke ostaje mu dovoljno vremena da razmišlja i o budućnosti matičnoga kluba odakle je krenuo u nogometna osvajanja na »čizmi«.

– Dakle, Ruggeri želi ulagati, a ljudi u i oko kluba žele stranoga ulagača koji bi sanirao postojeću situaciju koja nije nimalo bajna. Pokušat ću spojiti dvije strane i, rekao bih, spojiti ugodno s korisnim.

Kada priča o ugodnom i korisnom, Budan u cijeloj priči ne želi samo stajati po strani.

– Ruggeri je taj koji misli konkretno ulagati, on je taj koji će napraviti plan financiranja. Ja prvenstveno želim ulagati svoje vrijeme i znanje. Pritom mi je na prvom mjestu razvoj omladinskoga pogona »Rijeke«, koji mora biti podloga budućem uspješnom funkcioniranju kluba. Ulaganje u omladinski pogon je danas ključ uspjeha svakoga velikoga kluba.

Zašto ulagati puno novaca u gotove igrače kada na adekvatan način možeš proizveti vlastiti kadar za prvu momčad? »Rijeka« bi u budućnosti morala ulagati malo novaca za gotov proizvod. Tome treba težiti. Ruggeri to jako dobro zna, iz omladinskog pogona »Atalante« je jako puno igrača završilo u velikim klubovima u Italiji, ali i u Europi. Ako bi sve bilo u redu, tu ćemo formulu pokušati primijeniti na primjeru »Rijeke« – ističe Budan , koji nema namjeru pred Ruggerijem motati stvari u celofan.

– Bit ću maksimalno otvoren i iskren u razgovorima, pokušat ću mu, što je moguće preciznije, pojasniti u kakvim uvjetima funkcionira klub. Situacija je daleko od bajne i shvaćam današnje čelnike riječkoga prvoligaša koji nemaju namjeru olako trošiti novce u situaciji dok je klub u minusu.

Na papiru sve izgleda prilično jasno. Ruggeri će se do konačnoga dogovora spominjati u kontekstu »Rijekina« spasitelja. Iza jednoga zareza, međutim, mora doći »ali«. Ruggeri jamačno nije toliko lud za hrvatskim nogometom da bi odlučio vlastite milijune utući u rizičan projekt, pogotovo u vremenima globalne recesije.

Shodno tome, ključno je pitanje što će Ruggeri tražiti zauzvrat. O tome u prvom redu morati pričati s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom . Grad Rijeka, koji će na završetku procesa preoblikovanja postati većinski vlasnik HNK-a »Rijeke«, spreman je prodati svoj udio vlasništva, a Ruggeri se opet čini kao vrlo ozbiljan kupac.

Vrijeme će pokazati hoće li poslovni ručak s Budanom biti korak bliže realizaciji velikoga projekta.

Novi list

Autor/ica 29.6.2011. u 01:20