Intervju Mino Raiola: Krečio sam stan igraču, Zlatan me sluša, Balotelli ignoriše

tačno.net
Autor 30.10.2016. u 11:48

Intervju Mino Raiola: Krečio sam stan igraču, Zlatan me sluša, Balotelli ignoriše

Mino Raiola je najpoznatiji nogometni agent. Sa kolegom iz Portugals Jorgeom Mendesom čini neprikosnoveni tandem, koji vlada svjetskim nogometnim trendovima i tržištem.

Prao sam suđe da upoznam oca

Raiola (48) je rođen u Italiji, na jugu, u Salernu, odrastao je u Harlemu (Holandija), i ta kombinacija južnjačkog temperamenta i zapadnjačkog smisla za ozbiljan biznis pretvorila ga je u multimilionera.

“Moj otac je radio u jednom restoranu u Harlemu 18, 20 sati dnevno, a kada sam imao 11 godina i ja sam počeo da radim u tom restoranu i to da bih upoznao mog oca. Prao sam suđe, i sada volim to da radim, jer me taj posao opusti, a odmah se vide rezultati rada“, priča Raiola u intervjuu za “Financial times”.

Njegov otac je radio da bi štedio, pa je nekoliko godina kasnije imao sopstveni restoran. Mino je prvi veliki novac zaradio tek što je postao punoljetan, tako što je otkupio poslovni prostor u kome je bio smješten „McDonalds“, a zatim ga preprodao lokalnom investitoru.

Počeo sa Bergkampom

Istovremeno, ljubav prema fudbalu odvela ga je u lokalni FC Harlem, u kome je postao direktor, a holandska javnost upoznala ga je kada je javno poslao ponudu Ajaxu da otkupi ugovor tada velikog talenta Dennisa Bergkampa.

To je bio početak njegove nogometne priče. Prvi transfer je “odradio” 1992. godine, kada je posredovao u odlasku Brayana Roya iz Ajaxa u italijansku Foggiu.

Sedam mjeseci je živio sa Royem u istom stanu “krečio sam stan više puta” priča Mino. Prodornim karakterom upoznao krem italijanskog nogometa, a postao je prijatelj avangardnog trenera Zdeněka Zemana koji je tada bio na klupi Foggie.

“Zdeněk je čudan čovjek. Tražio je nogometaša koji trči 17 kilometara, dribla kao Maradona, a trenira duplo više od ostalih. Ja sam mislio da takav igrač ne postoji, dok preko prijatelja iz Češke nisam vidio Pavela Nedveda“, kaže Raiola za “FT”, prenose Vijesti.

Nedveda je 1996. godine odveo u Zemanov Lazio…

Prijatelj sa Moggijem

Raiola je 2000. godine vidio novu zvijezdu Zlatana Ibrahimovića, tada talenta Malmea, i od njegovog prvog transfera u Ajax, do posljednjeg u Manchester United putevi im se nisu razdvajali.

“Moji igrači nisu moji klijenti, već prijatelji“, kaže Raiola, koji je poseban odnos izgradio sa Lucanom Moggijem, bivšim prvim čovjekom Juventusa i glavnim akterom afere “calciopoli”.

Samo Raiola bi mogao da ne ostavi na cjedilu mangupa kakav je Mario Balotelli, igrača koji je prešao put od velike zvijezde do igrača “za izbjegavanje”.

“On je jedini kome nisam mogao da usadim da mu nogomet bude prioritet u životu, bar dok je aktivan igrač. Zlatanu Ibrahimoviću sam rekao dok je bio u Ajaxu da proda oba automobila, sve satove koje ima i da trenira kako se trenira. Poslušao me. Sa Mariom se još borim”, priča Raiola.

Njegov “jack-pot”, ipak, je Poul Pogba, koga je cijenio toliko da se sukobio sa Alexom Fergusonom oko visine ugovora za francuskog tinejdžera “nisam mu vjerovao od prvog trenutka” pričao je Sir Alex, koji ga je na posljednjem sastanku nazvao “p…..”) i odveo svog pulena sa Old Traforda.

Pogba donio milione

Ovog ljeta samo od Pogbinog rekordnog transfera (povratka) u United, Raiola je zaradio 27 miliona eura…

“Sada imam osmoricu-devetoricu mladih Brazilaca, ne zna se koji je bolji od koga. Imam i Donnarummu, mladića od 17 godina, a vrhunskog golmana, a svijet će tek čuti za Moisea Keana, 16-godišnjaka iz Juventusa. Taj mali je čudo” kazao je Raiola.

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.10.2016. u 11:48