Ivan Rakitić ima mjesto u obje verzije veznog reda nove Barce

tačno.net
Autor/ica 28.7.2014. u 10:22

Ivan Rakitić ima mjesto u obje verzije veznog reda nove Barce

Kako će Katalonci igrati u sljedećoj sezoni još uvijek je taktička ‘terra incognita’, nepoznato područje

Luis Enrique dva tjedna vodi nogometaše Barcelone, no kako će Katalonci igrati u sljedećoj sezoni još uvijek je taktička ‘terra incognita’, nepoznato područje, ističeMundo Deportivo, koji se snalazi na različite načine da zadovolji maštu navijača i sljedbenika ‘blaugrane’.

Novom treneru ponosa Katalonije na tajnovitost je utjecala i činjenica da su se tek krajem prošlog tjedna treninzima priključili španjolski reprezentativci te hrvatski (Rakitić) i kamerunski (Song) koji su bili na SP-u, a posljednji će se vratiti Argentinci i Brazilci,MessiMascheranoDani Alves i Neymar. Prvu pripremnu utakmicu, protiv Recreativa u Huelvi, igrala je većinom Barça B, na čelu s našim Halilovićem, koji se predstavio u sjajnom svjetlu, a 2. kolovoza u Nici vidjet ćemo na djelu i Rakitića, Iniestu, Piquea, Albu, Pedra, vjerojatno i Xavija te novog stopera Mathieua.

Upravo su na predstavljanju ljevonogog francuskog braniča katalonski novinari uhvatili njegovu rečenicu kako je “još prije mjesec i pol razgovarao s trenerom Luisom Enriqueom”, koji mu je kazao kako računa na njega “kao na stopera” i to u “obrani s četiri i s tri čovjeka”. Upravo je ovo potonje zaintrigiralo, s obzirom da Gerardo Martino, za razliku od svojih prethodnika Vilanove i Guardiole, nikad nije pokušao s trojicom u zadnjoj liniji, što je Barça igrala još pod Cruyffom s Ronaldom Koemanom kao srednjim braičem – ‘playmakerom’.

Mathieua analitičari Barcelone doživljavaju kao verziju Erica Abidala, stopera koji može i na bok, a dodatna je prednost stasitog (190 cm) i iskusnog (30 godina) Francuza što se u zajedničkim danima u Valenciji na lijevom boku dobro nadopunjavao s Jordijem Albom, bilo da je prvi igrao stopera, a drugi lijevog beka, bilo da su obojica zatvarali lijevi bok kao prednji i stražnji bočni igrači.

Najnoviji Barcelonin 3-4-3 zapravi bi bio stari WW sustav, što se lijepo vidi na priloženom grafičkom prikazu. Postava bi glasila: Ter Stegen – D. Alves, Pique, Mathieu – Busquets, Mascherano – Rakitić, Iniesta – Suárez, Messi, Neymar. Tu bi se lijepo moglo igračima staviti nekadašnje brojeve, od 1 do 11, u kojima bi napad glasio: Suárez, Rakitić, Messi, Iniesta, Neymar.

Luis Enrique je ionako još na svom predstavljanju pred medijima, na pitanje kakvu taktičku postavu preferira s obzirom na nove potpise, kazao: “4-3-3, 5-3-2… ono što trebamo je izabrati taktičku shemu koja će biti prilagođena igračima koje imamo”. Enriqueov 4-3-3, o čemu smo već nekoliko puta pisali, bit će zapravo 4-4-2 s rombom u sredini, a u vrhu romba bit će, jasno, Leo Messi, kao ‘desetka’, razigravač Suáreza i Neymara, ali i ‘lažna devetka’ kao dosad. Stoga Katalonci tu svoju prvu opciju i zovu 4-3-3, a ne 4-4-2 što u praksi jest: Ter Stegen – D. Alves, Pique, Mathieu, Alba – Rakitić, Busquets, Iniesta – Messi – Suárez, Neymar.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor/ica 28.7.2014. u 10:22