Ivanović: Moramo igrati na evropskom prvenstvu

tačno.net
Autor/ica 1.3.2014. u 09:03

Ivanović: Moramo igrati na evropskom prvenstvu

Veliki je sportski izazov, čast i obaveza da budem trener BiH. Pratio sam reprezentaciju BiH i čini mi se da je to jedna zdrava ekipa, koja može s dobrim radom napraviti dobar rezultat. Mi moramo igrati na evropskom prvenstvu – kazao je Duško Ivanović, koji je danas zvanično predstavljen kao novi selektor košarkaške reprezentacije BiH.

Renomirani crnogorski stručnjak na klupi reprezentacije BiH prvi zadatak će imati u augustu, kada će sa selekcijom BiH pokušati izboriti plasman na EP 2015. u Ukrajini.

Ivanović je već počeo s aktivnostima vezanim za reprezentaciju BiH, a kako kaže, obavio je razgovore s nekim igračima.

– Harun (Mahmutović) i ja bili smo u Zagrebu gdje smo razgovarali s Nurkićem i Šutalom, sutra ću razgovarati s Gordićem. Već sam pričao s Mirzom (Teletovićem), a naravno trebam da razgovaram i s ostalim igračima. Nadam se da možemo da napravimo najbolji mogući tim – kazao je Ivanović.

– Reprezentacija je drugačija od kluba, ovdje je ključna želja i ambicija igrača. Želja je odlučujući faktor. Mi nikoga ne možemo da primoramo da igra. Ako neko ne dođe s velikom željom da igra, sigurno da će biti jedan negativna faktor u ekipi, a to niko ne želi. Košarkaši s kojima sam pričao imaju želju da budu članovi te reprezentacije. Ako uspijemo da stvorimo reprezentaciju koja može da funkcioniše kao klub, onda je to velika prednost za nas – dodao je selektor bh. tima, čiji asistenti na klupi će biti Nenad Trajković i Ivan Velić.

Reperezentacija BiH u kvalifikacijama će se sastati s Velikom Britanijom i Islandom. Britanija je, po Ivanovićevim riječima, favorit ukoliko bude u najjačem sastavu, ali selektor navodi da se ne treba previše obazirati na protivnike.

– Cilj ekipe je da se spremi i da zavisi isključivo od svoje igre. Imat ćemo dobar pripremni period, dovoljan broj prijateljskih, jakih utakmica. Ja sam čovjek koji vjeruje u rad – naglasio je selektor košarkaške reprezentacije BiH.

Osim novog selektora, na današnjoj konferenciji za novinare predstavljene su i mlađe bh. selekcije koje očekuju takmičenja i u ovoj godini, te novi projekti Košarkaškog saveza BiH – Liga mladih koja se realizira u saradnji sa USAID-om i i Fondacija Budućnost sporta.

Okupljanje reprezentacije planirano je za 1. juli, a plan priprema bit će poznat u narednim danima.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 1.3.2014. u 09:03