Izraelska odbrana i slaba forma bekova šansa za Zmajeve

tačno.net
Autor/ica 12.11.2014. u 11:29

Izraelska odbrana i slaba forma bekova šansa za Zmajeve

Fudbalska reprezentacija Izraela 44 godine čeka na plasman na jedno veliko takmičenje, a nakon što su u prva dva kola osvojili maksimalnih šest bodova, u mečevima protiv Andore i Kipra, spremno očekuju najteži test u dosadašnjim kvalifikacijama za EURO 2016 – duel sa Zmajevima.

Piše: D. Stambolić, sportsport.ba

Eventualna pobjeda selekcije Izraela na stadionu Sammy Ofer u Haifi nad izabranicima Safeta Sušića donio bi veliku eurofiju u ovu zemlju, koja bi tako bila korak bliže plasmanu na jedno veliko takmičenje, zahvaljujući ponajviše Michelu Platiniju, koji je odlučio povećati broj učesnika na narednom Evropskom prvenstvu kojem je domaćin njegova Francuska.

Izrael neće biti lagan protivnik za učesnika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, pogotovo bez Vedada Ibiševića i Edina Džeke, udarnog napadačkog dvojca koji je u proteklim kvalifikacijama za SP zajedno 18 lopti pospremio u mreže naših protivnika.

Ipak, i selekcija našeg narednog protivnika ima svoje mane i slabosti, ali i jače strane, a jedna od njih je da su izuzetno težak i tvrd tim za pobijediti pred domaćom publikom. Mnogo se prašine diglo i oko nedavnog napada huligana na jednog od reprezentativaca, Erana Zahavija, najboljeg fudbalera domaćeg šampionata. No, krenimo redom…

Izraelska odbrana je prema mnogima najslabija linija u timu selektora Elija Guttmana, koji kao trener ima pozitivno iskustvo sa bh. fubalom, makar onim klupskim. Naime, Guttman je sjedio na klupi Hapoela iz Tel Aviva 2010. godine kada je tadašnji šampion Izraela u dva navrata, u kvalifikacijama za Ligu šampiona, savladao Željezničar (5:0 i 1:0).

Nova “jedinica” i “tanka” odbrana 

Nakon što je David Aouate okončao svoju karijeru, reprezentativna “jedinica” Izraela ostala je upražnjena, ali ju je Ofir Marciano (SC Ashdod) očito rezervisao za sebe sjajnim nastupom protiv Kipra, pa će svoje mjesto među stativama naći sasvim sigurno i u duelu protiv našeg nacionalnog tima.

Na poziciji desnog beka u duelu sa Zmajevima trebao bi zaigrati Eyal Meshumar, koji iza sebe ima jako slab početak sezone, inače saigrač našeg Edin Cocalića u redovima Maccabi Haife. Upravo ova pozicija mogla bi biti jedna od najslabijih karika u timu, ako ne i najslabija. Brzonogi Višća ili Lulić, a možda i Hajrović, zavisno od zamisli selektor Sušića, mogli bi biti iznenadni pencilin za desnu stranu izraelske odbrane, obzirom da  Guttman vjerovatno “baca grah” ne bi li predvidio postavu kojom će mu se suprotstaviti kormilar našeg nacionalnog tima. Pitanje je čini li i Pape isto?

Mjesto na lijevom beku će zauzeti još jedan fudbaler iz izraelskog šampionata. Omri Ben Harush, 24-godišnji igrač Maccabija iz Tel Aviva, ne može pohvaliti velikim iskustvom igranja u reprezentativnom dresu, tako da bi naša krila na meču u Haifi mogla imati jako bitnu ulogu u igri našeg tima.

Na centralnim mjestima u izraelskoj odbrani igrat će iskusni Tal Ben Haim (Charlton) i Eithan Tibi (Maccabi Tel Aviv). Pomenuta četvorka odigrala je dobru utakmicu protiv Kipra, ali je i najbolja četvorka u zadnjoj liniji. Ben Haim je vjerovatno najbolji izraelski defanzivac, ali već u poznim igračkim godinama i na kraju karijere.

Odbrana Izraela kapitulirala je u obje dosadašnje utakmice kvalifikacija, a oba puta su primili po jedan gol, što im baš ne ide u prilog obzirom da su inkasirali pogotke od Andore i Kipra, od kojeg su doduše i Sušićevi izabranici primili dva  gola i to na domaćem terenu.

Bibras Natcho, vezanjak moskovskog CSKA, igra u sjajnoj formi i bit će sasvim sigurno pogonska snaga Izraelaca. Da može jako puno pokazao je u gostujućoj pobjedi Armejaca protiv Manchester Citya od 2:1 u okviru 4. kola Lige prvaka, gdje je bio dvostruki asistent. Pored fudbalera moskovske ekipe mjesto u veznom redu Izraela trebao bi naći svestrani Shiran Yeini (Maccabi Tel Aviv), koji može igrati gotovo na svim pozicijama u timu. Nije mu strana čak ni uloga golmana, obzirom da je nedavno branio deset minuta u domaćem šampionatu nakon što je isključen golman njegovog kluba, a upisao je i dvije odlične odbrane u meču protiv Natanye.

Iako je Yeini dobar u defanzivnim zadacima nedostaje mu kreativnosti u napadu. Za taj dio zadužen je Eran Zahavi, kako izraelske kolege kažu “miljama daleko” najbolji igrač izraelskog fudbalskog šampionata. Nedavno je srušio rekord u domaćem prvenstvu nakon što se na jedanaest uzastopnih mečeva upisao u listu strijelaca. Zahavi je prva zvijezda Maccabija iz Tel Aviva, a upravo je on napadnut u nedavnom gradskom derbiju protiv Hapoela. Svoj potencijal i ono što pokazuje u domaćem prvenstvu Zahavi još nije pokazao na međunarodnoj sceni, pa se od njega mnogo očekuje, pogotovo u dresu reprezentacije. U formaciji igra iza Omera Damarija, na mjestu klasičnog plejmejkera.

Kada je riječ o taktici, Izrael će prema određenim informacijama igrati u sličnoj postavci igre kao protiv Kipra. Jedina razlika i promjena desiti će se u napadu gdje će na mjestu desnog krila Lior Refaelov (Club Brugge) zamijeniti Gila Vermoutha. Refaelov se nalazi u odličnoj formi, a u posljednjem kolu Europa lige postigao je hat-trick u gostujućoj pobjedi svog kluba protiv Copenhagena.

Brza krila, jaka “jedan na jedan”

Refaelov važi za odličnog tehničara kojeg krasi dobar udarac, ali i jako dobar posljednji pas. Sa druge strane, na lijevom krilu će najvjerovatnije svoje mjesto zauzeti još jedan fudbaler Maccabija iz Tel Aviva, Tal Ben Haim. Igrač koji se zove baš kao i iskusni komadant izraelske odbrane je izuzetno jak u igri “jedan na jedan”, a brzina i tehnika su mu definitivno pozitivna strana. Uprvo u njemu Izraelci vide jednog od fudbalera koji bi mogao biti prevaga u susretu sa Zmajevima.

Omer Damari, napadač bečke Austrije, najopasniji je fudbaler izraelske selekcije. U dosadašnje dvije utakmice u kvalifikacijama za EURO 2016 postigao je četiri gola i neupitno je najbolji izraelski napadač u ovom trenutku. Posljednji bečki derbi u kojem je Austria sa 3:2 savladala Rapid obilježio je upravo on sa dva pogotka. U prošloj sezoni dao je preko 25 golova u izraelskom šampiontu u dresu Hapoela iz Tel Aviva, a trenutno je prvi topnik kvalifikacija za EURO.

Imena izraelskih fudbalera teško da mogu parirati našim, a klubovi u kojima igraju ne mogu se usporediti. Ipak, Izraelci svoju snagu vide u timskoj igri i grade je na kolektivu koji ne bi trebao zavisiti od trenutka inspiracije pojedinca, nego cijele ekipe.

Omiljena formacija selektora Elija Guttmana je 4-2-3-1, ali u posljednjim duelima kvalifikacija više je to izgledalo kao 4-1-4-1, iako su obje formacije modifikacije klasičnog sistema 4-5-1, sa mogućnošću brze transformacije u 4-3-3 sa dva brza krilna igrača kakve  Guttman ima (Refaelov i Ben  Haim).

Najvrijedniji igrač ove ekipe Izraela je Natcho, koji prema Transfermartku vrijedi 9 miliona eura, a još trojica fudbalera iz nabrojanih jedanaest koje očekujemo u početnom sastavu vrijede više od miliona. To su Refaelov (2,5 miliona), Damari (2 miliona) i Zahavi (1,5 miliona).

Sastav (4-1-4-1):
18 O. Marciano (250.000 eura)
3 T. Ben Haim (500.000 eura)
2 E. Meshumar (500.000 eura)
20 O. Ben Harush (500.000 eura)
21 E. Tibi (500.000 eura)
6 B. Natcho (9 mil. eura)
7 E. Zahavi (1,5 mil. eura)
13 S. Yeini (600.000 eura)
14 L. Refaelov (2,5 mil. eura)
22 O. Damari (2 mil. eura)
12 T. Ben Haim (600.000 eura)

tačno.net
Autor/ica 12.11.2014. u 11:29