Joachim Löw: Bit ćemo najteži protivnik Francuskoj, dat ćemo sve od sebe za finale

tačno.net
Autor/ica 7.7.2016. u 11:08

Joachim Löw: Bit ćemo najteži protivnik Francuskoj, dat ćemo sve od sebe za finale

Foto: EPA

U drugom polufinalu Evropskog prvenstva snage će odmjeriti Njemačka i domaćin Francuska. Selektor njemačke reprezentacije Joachim Löw je prepustio ulogu favorita protivnicima, ali je najavio žestok otpor.

Francuzi su Löwa posebno impresionirali u napadu te očekuje veliki pritisak na svoju odbranu.

“Francuska je u napadu dosad bila veoma fleksibilna, a to stvara veliki pritisak, ne samo u šesnaestercu, nego i na sredini gdje su Paul Pogba i Blaise Matuidi. Francuzi koriste svoje šanse, imaju trojicu napadača koji su veoma efikasni. Oni će nas napasti veoma agresivno, domaćini su i napad im je odličan, njihova je najveća snaga dosad”, izjavio je Löw.

Svjestan je da protivnicima ne smije ostavljati prostor za igru.

“Mi moramo igrati kao kolektiv, pomagati jedan drugom, trebamo biti kompaktni u odbrani. Ako im damo prostora, oni će biti veoma brzi i dinamični, a to je opasno za nas”, rekao je selektor Njemačke.

Dobra vijest za Nijemce je povratak Schweinsteigera, a definitivno loša neigranje Hummelsa, Khedire i Gomeza. Ipak, Njemačka će učiniti sve da se izbori za finale.

“Schweinsteiger je trenirao i spreman je. Veoma je važan za nas u ovakvim utakmicama, ponajviše zbog njegovog iskustva. Bit će u početnom sastavu, rekao sam da će zaigrati od prve minute ako odradi posljednji trening. Moramo zamijeniti Hummelsa, Khediru i Gomeza, a to neće biti lako. Zbog toga je Schweinsteigerovo iskustvo još važnije. Moramo pronaći alternativu za igrače koji ne mogu igrati, a ja njihovim zamjenama vjerujem 100 posto. Nadam se da izostanci neće pokvariti naš stil igre. Vjerujem da ćemo biti najteži protivnik kojeg je Francuska imala dosad. Dat ćemo sve od sebe za plasman u finale”, kazao je Löw.

Prisjetio se četvrtfinala SP u Brazilu, kada su Nijemci eliminisali Francuze. Löw zna sve vrline i mane protivnika.

“Utakmica će biti slična onoj iz 2014. godine, Francuska je na visokom nivou. Smatram da će biti više šansi nego što je bilo na utakmici protiv Italije. Svaka reprezentacija ima slabosti, nijedna nije savršena. Posljednji meč protiv Islanda je bio impresivan, ali smo uočili nekoliko slabosti. Bit će važno da ih iskoristimo”, istakao je njemački stručnjak.

Ulogu favorita je prepustio Francuzima.

“Ne mislim da smo favoriti, ne igramo protiv tima, nego protiv cijele zemlje. Nakon što su pobijedili Island, Francuzi su stekli još samopouzdanja. U formi su, ali uloga favorita ne znači ništa. Računa se samo ko odigra bolje u finalu, ko napravi više šansi i ko ih bolje iskoristi”, završio je Löw.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 7.7.2016. u 11:08