Joahim Lev o “malim” i “velikim” fudbalskim nacijama

tačno.net
Autor/ica 18.3.2013. u 15:05

Joahim Lev o “malim” i “velikim” fudbalskim nacijama

Farska Ostrva, San Marino ili Kazahstan: zar se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo mora igrati s tako “malim fudbalskim nacijama”. U “prepunom planeru” to samo odmaže, smatra njemački selektor Joahim Lev.

Rudi Feler je nekada govorio kako na svjetskoj fudbalskoj sceni “nema više malih”. Međutim, njegov nasljednik na mjestu njemačkog selektora, Joahim Lev na stvar gleda drugačije. Naime, Lev se samo nekoliko dana uoči utakmice sa Kazahstanom oglasio “velikim riječima” o tome kako bi trebalo smanjiti duele između “velikih i malih fudbalskih nacija”.

„Kalendar je prepun i to samo odmaže. Jer, dva puta igrati protiv zemalja poput Kazahstana, Andore, San Marina ili Farskih Ostrva o tome se već iz sportskih razloga da diskutovati”, kazao je Lev za njemački sportski list Kiker. Njemačka reprezentacija igra u petak protiv Kazahstana u Astani, uzvratni susret planiran je četiri dana kasnije u Nirnbergu.

Upisani bodovi

Samo nekoliko dana ranije protekle sedmice Lev je o Kazahstanu izjavio: “Očekivanja su da ćemo dobiti obje utakmice, favoriti smo i prihvatamo tu ulogu. Kazahstan je poboljšao igru u posljednje dvije godine, više nisu toliko naivni u odbrani kao ranije. Očekujem da će igrati kompaktnije u odbrani, ali ja sam već upisao šest bodova iz tih utakmica”.

U Grupi C su pored Švedske, Irske i Austrije još i Farska Ostrva kao jasni autsajder u meču s njemačkom reprezentacijom. Reprezentacija Njemačke je sa 10 bodova prva u grupi, ispred Švedske sa sedam i Irske sa šest. Slijedi Austrija sa četiri, Kazahstan sa jednim i Farska Ostrva bez bodova.

Runda za “male”

Lev stoga govori o tome kako bi ubuduće stvari trebalo promijeniti. “Lično sam za to da se uvedu predkvalifikacije“, kazao je njemački selektor.

I rukovodeći minhenskog Bajerna, Karl-Hajnc Rumenige i Franc Bekenbauer su ranije više puta ponavljali da bi bilo dobro uvesti preliminarna takmičenja. I zbog toga se odavno razmišlja o tome, takođe i u pogledu dolazećeg Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. na kojem će po prvi put igrati 24 reprezentacije.

No, jedne nove runde za „male“ prema mišljenju predsjednika Njemačkog fudbalskog saveza neće biti. Jer, ovakva mjera bi u tim istim zemljama bila prilično nepopularna što bi predsjednik Uefe morao hitno da objašnjava. A Platini se snažno zalaže za poboljšanja i u „malim fudbalskim nacijama“.

 

 

Autor: Svetozar Savić

izvor: dw.de

 

tačno.net
Autor/ica 18.3.2013. u 15:05