Jordan: Ne mogu više da šutim o rasnim tenzijama u SAD

tačno.net
Autor/ica 26.7.2016. u 09:27

Jordan: Ne mogu više da šutim o rasnim tenzijama u SAD

Legendarni američki košarkaš Michael Jordan rekao je danas da “ne može više da šuti” o žestokim tenzijama između Afroamerikanaca i policije u SAD i da je donirao dva miliona dolara dvjema asocijacijama.

“Tužan sam i frustriran zbog podjela i rasnih tenzija koje su u posljednje vrijeme sve gore. Znam da je ova zemlja mnogo više od toga i ne mogu više da šutim. Potrebno je naći rješenje kako bi ljudi crne kože imali jednak i pravedan tretman, a policajci, koji rizikuju živote da bi nas zaštitili, podršku i poštovanje”, napisao je Jordan u otvorenom pismu objavljenom na sajtu “The Undefeated”.

Rasne tenzije su pojačane kada su policajci početkom jula ubili dvojicu Afroamerikanaca u Luizijani i Minesoti, a osam policajaca je ubijeno u napadima crnih militanata.

Jordan je u pismu izrazio nadu da će u američkom društvu doći do “konstruktivnih” promjena i “mirnog međurasnog dijaloga”.

Najbolji košarkaš svih vremena i vlasnik NBA kluba Charlotte, čije se bogatstvo procjenjuje na više od milijardu dolara, donirao je dva miliona dolara dvjema asocijacijama koje promovišu razumijevanje između policije i građana.

“Ta suma nije dovoljna da se problemi riješe, ali se nadam da će pomoći da se stvari promjene nabolje”, naveo je Jordan, koji je sa Chicagom šest puta bio šampion NBA.

n1.ba

tačno.net
Autor/ica 26.7.2016. u 09:27