Jurčić i Ferguson imaju isti izazov: famozni ‘romb’

Autor/ica 4.12.2012. u 15:41

Jurčić i Ferguson imaju isti izazov: famozni ‘romb’

 

Kruno Jurčić planira se formacijski vratiti u ‘romb’! Isto tako, Sir Alex Ferguson ove sezone dosta eksperimentira s takvim sustavom – što nije nimalo revolucionarno, ali jest značajno za trenera i klub koji su prepoznatljivi po igri preko krila. A kod dijamanta ili romba u pravilu krila nema: najkraće rečeno, to je sustav koji teži dominaciji u posjedu na sredini terena inteligentnim kretanjem i kratkim dodavanjima, kao i iskorištavanju ‘rupa’ među suparničkim linijama.

Dva vrlo različita trenera i dva vrlo različita kluba, ali isto pitanje: kako izvući najviše iz ‘dijamantne’ formacije, takozvanog romba?

Sir Alex Ferguson ove je sezone u više navrata eksperimentirao s rombom – posljednji put u predzadnjem kolu Premier lige, kad je na Old Traffordu pobjeđen West Ham 1-0. Prije svega je to rezultat dolaska u klub Robina van Persieja i Shinjija Kagawe – obojica su izvanredni igrači, ali stigli su na pozicije na kojima već postoji žestoka konkurencija i za Fergieja je veliko iskušenje kako ih uklopiti u momčad. Tako je došao do romba, sustava koji se kosi s igračkim identitetom kluba.

Ferguson oduvijek igra s krilima, to su vrlo često bile i njegove najveće ikone (Giggs, Sharpe, Beckham, Ronaldo…). I danas United ima sjajna krila poput Younga, Nanija i Valencije. Osim toga, nikad u sastavu nije imao klasičnog defenzivnog veznog, niti ga namjerava imati – umjesto toga, pokušava s Michaelom Carrickom u gotovo ‘Pirlovoj’ ulozi.

Uspjeh Fergiejevog dijamanta ovisit će i o tome koga će koristiti na njegovom vrhu: ako stavi Kagawu, Rooney mora igrati u napadu, što znači da nema mjesta ni za Wellbecka ni za Chicharita; ako stavi Rooneya, Kagawa seli na stranu (polulijevo ili poludesno), gdje nije ni približno tako učinkovit. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Ferguson riješiti ovu zavrzlamu, ali romb je za njega samo jedna od opcija. ‘Nepredvidivost je danas velika snaga – nek se suparnici uvijek pitaju hoćemo li igrati s krilima ili u rombu’, poručio je menadžer.

whoscored.com

Kad je u pitanju primjena romba u Jurčićevom Dinamu, stvari su puno jasnije. Novi-stari trener u kadru naprosto nema nijednog igrača koji bi se dao opisati kao ‘krilo’. Zato je prelazak na uži sustav romba – gdje bi polulijevo igrao Kovačić, a poludesno Brozović/Halilović/Tomečak/Alispahić – sasvim logično rješenje. No to ne znači da problemi ne postoje: od toga da bočni braniči Vrsaljko i Ibanez/Pivarić nisu baš vrhunski u centriranju lopti, a njihove defenzivne boljke su očigledne, preko toga da je Dinamova zadnja linija izuzetno klimava, a ovako bi bila još više izložena, pa do karakteristika igrača predodređenog za mjesto na vrhu romba.

Sammir je točno enganche, playmaker starog kova: kreativan, ali limitiran u igri prema natrag. Pozicija središnjeg razigravača koji igra između veze i napada jedina je primjerena njegovim karakteristikama – bez obzira radilo se o rombu ili o formaciji 4-2-3-1, koju je Jurčić preferirao prošle sezone u Ligi prvaka. No Dinamo je ‘Sammir-dependiente’ – zakočite njegovog glavnog kreativca i više od pola posla je obavljeno.

U ovom trenutku još ne možemo znati hoće li ‘domovine filho’ ostati u Dinamovom kadru i iduće sezone. Ako ode, Kovačić ili Halilović vjerojatno će uskočiti na njegovo mjesto – ako i oni ne odu. Ali ako ostane, opet će se nagodinu zatvoriti začarani krug: Dinamo će na proljeće u MAXtv Prvoj ligi vrlo vjerojatno izgledati znatno bolje s rombom nego što je u Čačićevoj eri izgledao s krilima koja to nisu i nepotrebnim dupliranjem defenzivnog veznog (‘double Pacman’, kako je to duhovito opisao Jonathan Wilson), da ne spominjemo stravične eksperimente u Ligi prvaka. No kad dođu europske utakmice, Jurčić će ili opet odustati od romba ili će svaka iole ozbiljnija momčad lako blokirati Sammira i raditi nered preko Dinamovih bokova.

No formacija je ipak samo okvir na koju se nadograđuju specifični zadaci igračima, načini transformacije iz obrane u napad, kretanje, pokrivanje, presing… Ni za Fergusona ni za Jurčića romb nije samo po sebi dobro ili loše rješenje.


izvor: tportal


Autor/ica 4.12.2012. u 15:41