Kako je Ćiro izdao Bosnu i Hercegovinu

tačno.net
Autor/ica 28.6.2013. u 07:31

Kako je Ćiro izdao Bosnu i Hercegovinu

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Miroslav Blažević, izrazio je želju da sa klupe vodi reprezentaciju Republike Srpske.

Trener svih trenera, Bosanac nad Bosancima, Hrvat nad Hrvatima…, u narodu poznatiji kao Ćiro, poznat je po mnogo čemu, ali iskrenost i lojalnost nisu osobine koje ga krase.

Smijenjena garnitura Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine 10. jula 2008. godine imenovala je Ćiru na mjesto selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

blazevic_miroslav_bosna_nov09_1_2

Trener svih trenera doveden je kao zamjena za otjeranog Mehu Kodru, koji nije htio voditi Zmajeve na besmislenu utakmicu u Iran.

Sa Ćirom je reprezentacija Bosne i Hercegovine krenula na put na kojem se i sada nalazi. Na put prema naprijed.

Ćiro je uspio dići neviđenu euforiju, zaluditi narodne mase, te je doveo Zmajeve na prag plasmana na Svjetsko prvenstvo koje se 2010. godine održavalo u Južnoj Africi.

U baražu je čekao Portugal, koji je u Lisabonu slavio sa 1:0 golom Bruna Alvesa.

Tada se Ćirina iluzija počela raspadati kao kula od karata, a trener svih trenera, po svom dobro oprobanom receptu, odlučio je krivca naći u jednom od svojih igrača.

Međutim, Ćiro je pogriješio u procjeni, kao i nebrojeno puta u svojoj karijeri.

Zvjezdan Misimović zbog povrede nije mogao igrati u revanšu, a Ćiro je optužio Misketa za izdaju, nakon što je ovaj tri dana kasnije zaigrao za Wolfsburg.

Misimović je poslao putem medija nalaze doktora Wolfsburga, na kojima se jasno vidjelo kako je zaista bio povrijeđen, ali bilo je gotovo. Ćiro je odlučio svaliti kompletnu krivicu za poraz na Misketa.

ad2769889eccc1463814ced6e22cf7ed_700x550

“Sada Milorad Dodik vjerovatno u sebi kaže: “J..o sam vam majku! Imam osjećaj da su me izdali. Strašno sam ogorčen nakon svega, ali ne želim odustati. Imam milionsku ponudu iz Kine, ali neću je prihvatiti”, pričao je tada Ćiro.

Međutim, slatkorječivnost i lažne optužbe nisu mu pomogle. Pogriješio je jer je sve pokuša svaliti na jednog od najpopularnijih igrača Bosne i Hercegovine.

Zvjezdan Misimović igrao je srcem za BiH, a danas je fudbaler koji ima najviše nastupa u državnom dresu u istoriji.

Ćiro je napustio klupu reprezentacije 11. decembra 2009. godine, nakon što je mnogo ranije prihvatio ponudu Shanghai Shenhua.

Znao je Ćiro da će napustiti Zmajeve nakon baraža, čim je postalo jasno da se BiH neće preko Portugala plasirati na SP, pa je odlučio olakšati svoj odlazak, dižući tenzije i skrećući pažnju sa sebe.

I, taman kad smo zaboravili na slatkoriječivog Travničanina, Ćiro se vraća. U svom stilu.

“Za mene bi bilo veliko priznanje da sa klupe vodim reprezentaciju Republike Srpske. Nikada ne bih odbio takav poziv, uostalom zašto bih? Ovo podneblje je oduvijek bilo puno talenata i sigurno bi vrlo brzo imali ekipu za respekt. U Banjoj Luci imam veliki broj prijatelja. Mislim da bi mi to bio najveći izazov karijere”, poručuje Blažević.

S obzirom na karakter, ovaj bi mu posao savršeno odgovarao.

 

Piše: Mirza Dautbegović

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 28.6.2013. u 07:31