Kerum jeftino kupuje mir s navijačima

Autor/ica 15.7.2011. u 00:28

Kerum jeftino kupuje mir s navijačima

Splitski gradonačelnik Željko Kerum će svojim možda najglasnijim protivnicima – Hajdukovoj Torcidi – prihvaćanjem njihova prijedloga preustroja kluba ponuditi mamac koji se ne odbija: pravo da svojim glasovima kreiraju sastav budućega nadzornog odbora najdražega kluba.

Time će se, kažu uglas i vodstvo Torcide i predstavnici Grada kao većinskog vlasnika, Hajduk po organizaciji približiti Barceloni i Benfici, u kojima članovi biraju predsjednike. S druge strane Keruma više neće uznemiravati onih nekoliko tisuća najžešćih s Poljuda, neće više biti ovaca oko stadiona, žutih vrećica nalik Kerumovoj preko Peristila… Nema sumnje da će prijedlog Torcide i gradske radne skupine biti prihvaćen, za njega je i oporba, a jedino je vijećnica HDZ-a Sanja Bilač izrazila sumnju da će Kerumovi ljudi opet izdriblati javnost i navijače. Ali time će Gradsko vijeće preuzeti odgovornost i za neke stvari na koje možda ne računaju. Prvo, usporedba s Barcelonom neće stajati ni ako se prijedlog usvoji jer je Hajduk već ustrojen kao dioničko društvo i teško se može vratiti na način upravljanja kao da je udruga građana.

Dalje, onih 56,1 posto dionica koje Grad ima u Hajduku vlasništvo su svih građana Splita, a ne samo navijača ili članova Hajduka. Pa zašto bi onda baš svi morali pristati da im o potencijalno vrijednom resursu odlučuje netko drugi silom svoje klupske članske iskaznice? Pa birači već jesu na izborima zadužili druge ljude da se brinu za gradsku imovinu, pa tako i za Hajduk. Nalikuje to priči o bezbrojnim navijačkim muralima po gradu – prešutno je prihvaćeno da ne smije nikome smetati kad se fasade škola i stambenih zgrada masovno pretvaraju u navijački rekvizit, ma što na njima pisalo. Tu su i drugi dioničari – najveći su Jako Andabak (5,22 posto), nedavno uhićeni Ivan Rimac (3,74 posto) i Dalekovod (3,73 posto).

Oni su kupnjom dionica pristali na određeni odnos s Gradom kao većinskim vlasnikom, a sada im se kao partner nameće krajnje nedefinirano tijelo, među kojima je i mali dioničari koji zajedno imaju 1,86 posto. Istina, oni će zadržati pravo na dva člana NO, ali s takvom manjinom formalno neće imati nikakva utjecaja. I na kraju: što ako ova ili neka druga gradska vlast odluči prodati svoje dionice? U Torcidi kažu da “o tome nisu razmišljali”, ali da bi Grad trebao zadržati kontrolni paket.

A zašto se onda išlo u privatizaciju kad na taj način stečeno vlasništvo nikoga ni na što ne obvezuje?

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 15.7.2011. u 00:28