Kineska atletska ikona objavila kraj karijere

tačno.net
Autor 7.4.2015. u 12:39

Kineska atletska ikona objavila kraj karijere

Kineska atletska ikona, 31-godišnji Xiang Liu, bivši svjetski rekorder na 110 m prepone, olimpijski pobjednik iz Atene 2004. i svjetski prvak iz 2007. objavio je u utorak da završava karijeru.

“Odlazim u mirovinu. Želim započeti novi put”, objavio je Liu u poruci na svom mikro-blogu, navodeći ozljede kao glavni razlog za svoju odluku.

“Iako me srce još uvijek vuče, moja noga mi je već nekoliko puta rekla ne.” 

Osvajanjem zlatne olimpijske medalje u Ateni 2004. Xiang Liu, postavljanjem svjetskog rekorda (12.88) 2006. te osvajanjem zlata na Svjetskom prvenstvu 2007. u Osaki postao je jedan od najpopularnijih kineskih sportaša, u rangu s košarkaškim divom Yao Mingom, koji je također zbog ozljede morao prerano završiti karijeru 2011. godine.

No, kad je na domaćim Igrama 2008. godine trebao braniti naslov i bio jedan od favorita za zlato, već u kvalifikacijskoj utrci ispriječila mu se ozljeda Ahilove tetive.

Tu su počeli njegovi zdravstveni problemi, a razočaran jer je Kineza bilo toliko da je bio suočen s optužbama da je iznevjerio cijelu naciju.

Četiri godine poslije, nakon što je 2011. na SP-u u Daeguu osvojio srebrnu medalju, Xiang Liu je bio među favoritima na Igrama u Londonu.

No, njegov je nastup opet završio ozljedom Ahilove tetive, zbog čega je kineski atletičar pao već na prvoj preponi.

Uslijedila je jedna od najdirljivijih i najtužnijih scena na Olimpijskom stadionu u Londonu. Xiang Liu je na jednoj nozi odskakutao do posljednje prepone, poljubio ju i već tada naznačio da je kraj karijere blizu.

Sa službenom objavom čekao je još dvije i pol godine, nadajući se da bi mogao pobijediti zdravstvene tegobe.

sport.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 7.4.2015. u 12:39