Kodeks ponašanja NSBiH: Fudbaleri se ne smiju drogirati na okupljanjima, treneri se ne smiju rugati

tačno.net
Autor/ica 12.9.2014. u 09:53

Kodeks ponašanja NSBiH: Fudbaleri se ne smiju drogirati na okupljanjima, treneri se ne smiju rugati

Nogometni savez BiH donio je novi Kodeks ponašanja koji se odnosi na reprezentativce, ali i trenere i drugo osoblje stručnog štaba reprezentacija NSBiH.

Prema ovom kodeksu, fudbaleri moraju u svakoj prilici govoriti afirmativno o reprezentacijiama NSBiH, bez obzira na njihovo privatno mišljenje. Također, moraju prisustvovati svim manifestacijama koje su od javnog interesa na koje su pozvani i na njima promovirati NSBiH. 

“Fudbaleri trebaju izbjegavati sporove nastale u razdoblju trenažnog procesa i na takmičenjima, sporove izvan toga smanjiti na najmanju moguću mjeru, te ih riješiti međusobnim sporazumom u okviru struktura NSBiH”, stoji, između ostalog, u novom Kodeksu.

Moraju voditi računa o javnom životu

Reprezentativci su dužni da dolaze na treninge reprezentacije redovno i 15 minuta ranije. Ono što je najvažnije, moraju se ponašati odgovorno, a to podrazumijeva zabranu konuzmiranja alkohola, droga i drugih opojnih sredstava, ali samo, kako se navodi u Kodeksu, tokom reprezentativnog okupljanja.

“Fudbaleri moraju voditi računa o javnom životu, prije i poslije reprezentativnog okupljanja, imati korektan odnos s kolegama, protivničkom ekipom, sudijama, službenim licima, navijačima, predstavnicima medija, kao i svim ostalim osobama koji su sastavni dio tima tokom okupljanja reprezentacije NSBiH”, navodi se u Kodeksu.

Također, fudbaleri su dužni ispoštovati medije, sponzore, a na takmičenjima nositi opremu, odjeću i obuću sa znakom NSBiH, te biti uzorni članovi zajednice.

Treneri se ne smiju rugati

U Kodeksu se navode i pravila za drugo osoblje NSBiH gdje se ističe kako oni moraju biti pozitivan primjer fudbalerima i ostalim članovima tima, podržavati sportsko ponašanje iskazujući poštovanje, pristojnost i podršku svim fudbalerima, trenerima, službenim licima i kao takav biti primjer.

Također, ne smiju učestvovati u bilo kakvom obliku nesportskog ponašanja sa fudbalerima, trenerima, službenim licima i navijačima, kao što su “neprikladno dobacivanje, ruganje drugom, upotreba vulgarnog vokabulara, korištenje uvredljivog jezika, pokazivanje ružnih gesti, a posebno fizičkog pokušaja ili konkretnog fizičkog obračuna”.

Cjelokupni Kodeks pročitajte ovdje.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 12.9.2014. u 09:53