Koji je engleski klub namještao utakmice u Ligi prvaka?

tačno.net
Autor/ica 4.2.2013. u 15:47

Koji je engleski klub namještao utakmice u Ligi prvaka?

Nakon objave direktora Europola (Evropski policijski ured) Roba Wainwrighta o opsegu manipulacije rezultatima fudbalskih utakmica u Evropi, otočki su mediji započeli s analizom koji je njihov elitni klub umiješan u skandal.

Naime, Europol je objavio kako se sumnjiči da je manipulirano rezultatima više od 380 utakmica u 15 zemalja svijeta, uključujući i dvije utakmice Lige prvaka, od kojih je jedna igrana u Engleskoj u protekle tri ili četiri godine.

O kojoj se tačno utakmici radi ne može biti precizirano iz pravih razloga, ali samo je šest engleskih ekipa u tom periodu igralo najelitnije klupsko takmičenje. To su članovi “velike četvorke” engleskog fudbala, Arsenal, Chelsea, Liverpool i Manchester United, te Manchester City i Tottenham.

– Ovo je tužan dan za evropski fudbal. Ovo je djelo organiziranog kriminalnog miljea sa bazom u Aziji koji upravlja kriminalnim mrežama širom Evrope. Ovo je najveća ikad provedena istraga oko namještanja rezultata u Evropi. Donijela je velike rezultate koji su, mislimo, otkrili veliki problem integriteta fudbala u Evropi – dodao je Wainwright.

Zajednička istraga Europola i nacionalnih tužiteljstava pojedinih zemalja otkrila je još 300 sumnjivih utakmica izvan Evrope, u Africi, Aziji, te Južnoj i Centralnoj Americi.

 

 

source.ba

tačno.net
Autor/ica 4.2.2013. u 15:47