Kompany osigurao Cityju najvažniju pobjedu u sezoni

Autor/ica 30.4.2012. u 23:03

Kompany osigurao Cityju najvažniju pobjedu u sezoni

Na Etihadu je večeras odigran veliki engleski derbi u 36. kolu Premiershipa. Nogometaši Manchester Cityja pogotkom Vincenta Kompanyja savladali su gradskog rivala, ekipu Uniteda, sa 1:0 i tako se vratili u trku za naslov.

Okršaj velikana iz Manchestera definitivno nije ispunio očekivanja. Prvo poluvrijeme, osim kasnog pogotka, nije donijelo niti jednu pravu priliku na Etihadu. Uvodnih desetak minuta proteklo je u nešto većoj dominaciji gostiju sa Old Trafforda, ali ni u jednom navratu Joe Hart nije bio u opasnosti.

Ozbiljnije je zaprijetio City u 15. minuti. Samir Nasri je sjajno prošao po desnoj strani, oštro ubacio u peterac, a Phil Jones uz dosta poteškoća uklizava i izbacuje loptu. Da ga je prošla, nema sumnje da bi se mreža gosta zatresla. Krenuo je, zatim, City odlučnije ka golu španjolskog golmana.

U 24. minuti Sergio Aguero prihvata jednu dugu loptu, ali je sa desetak metara malo iskosa s desne strane pucao preko gola. I Zabaleta nešto kasnije nije iskoristio (polu)priliku. I dok je prolazila prva minuta sudačke nadoknade, City je poveo.

Korner s desne strane izveo je David Silva, Vincent Kompany s ruba peterca glavom loptu zakucao u mrežu nemoćnog De Gee. Chris Smalling je, čini se, krivac kod pogotka, jer nije pazio na “svog” igrača. Možda je i De Gea morao izaći na loptu, no…

Na otvaranju drugog dijela Wayne Rooney, koji je večeras bio nevidljiv, ne uspijeva doći do lopte prije Harta. Na drugoj strani Nasri je pucao pokraj gola. Sir Alex Ferguson više nije imao šta čekati, pa je umjesto Ji-Sung Parka u igru poslao napadača Dannyja Welbecka.

Igralo se dosta borbeno, ali gledatelji nisu mogli uživati. City je kontrolirao utakmicu, ali i u nekoliko navrata prijetio. Yaya Toure je u 72. minuti došao na nekih 18-ak metara i topovski opalio, ali je lopta otišla barem dva metra od lijeve stative gostujućeg čuvara mreže.

Veliku šansu imao je City u 82. minuti. Opet je Toure krenuo sam po sredini, prošao lažnjakom jednog igrača gostiju, zatim lijevom nogom loptu sa nekih 17 metara plasirao malo pored De Geine desne stative. Istina, mogao je lijevo loptu dodati za potpuno slobodnog Aguera.

Posljednji aduti lukavog Škota bili su Ashley Young i Antonio Valencia, ali ni oni nisu pomogli večeras očajnom prvaku Engleske.

Nakon ove pobjede Cityja, jedne od najvažnijih u sezoni, utrka za liderskom pozicijom u Engleskoj bit će itekako neizvjesna u posljednja dva kola. Oba kluba trenutno imaju po 83 boda.

Dodajmo na kraju da u Cityju nije ni minute večeras dobio bh. reprezentativac Edin Džeko.

City – United 1:0 (Kompany 45)

Man City: Hart, Zabaleta, Lescott, Kompany, Clichy, Barry, Toure Yaya, Silva, Tevez, Nasri, Aguero.

Man. United: De Gea, Ferdinand, Evra, Smalling, Jones, Carrick, Ji-Sung Park, Giggs, Scholes, Nani, Rooney.

Autor/ica 30.4.2012. u 23:03