Korupcijski skandal trese Vatikan, tajni spisi procurili u javnost

Autor/ica 26.1.2012. u 22:17

Korupcijski skandal trese Vatikan, tajni spisi procurili u javnost

Danas je u Vatikanu izbio skandal koji je prouzročila reportaža ugledne TV postaje “La 7” u kojoj stoji kako je visoki vatikanski dužnosnik naprasno, prije isteka mandata raspoređen na drugu dužnost zato što se požalio na nepravilnosti u pojedinim poslovnim ugovorima.

Nadbiskup Carlo Maria Vigano, dok je obnašao dužnost zamjenika guvernera Vatikana, poslao je svojim nadređenima, uključuhttp://www.tacno.net/admin/Default.aspxjući i Papi Benediktu XVI, pismo upozoravajući na korupciju. U to vrijeme bio je zamjenik guvernera Vatikana s mandatom do 2014. godine. Na toj funkciji bio je druga najvažnija osoba u odjelu za održavanje samog Vatikana, uključujući vrtove, zgrade, ulice, muzeje i drugu infrastrukturu te je svojim odgovornim i transparentnim radom uštedio velik novac i Vatikan je nakon dugog vremena bio financijski u plusu. Međutim, nakon zamijećene korupcije i pisma u kojem je ukazao na istu nadbiskup je u listopadu smijenjen i raspoređen na dužnost veleposlanika Vatikana u Washingtonu gdje se nalazi i danas.

Za “La 7” je komentirao  kako se  radilo o nepravilnostima prilikom dodjele ugovora za održavnje po napuhanim cijenama. Također se navodi kako je raznim prijevarama Vatikan izgubio cca 3 milijuna dolara.

U pismima se žali papi na pojedine biskupe koji ga žele maknuti iz Vatikana jer je otkrio njihovu korumpiranost, a navodi i na postojanje urote protiv njega.

“Sveti Oče, moj transfer bi stvorio veliku dezorijentaciju i potpuno obeshrabrio one koji su vjerovali kako je moguće očistiti naše institucije od korupcije i zlostavljanja moći kojeg provodi rukovodstvo mnogih naših odjela.”, otvoreno je napisao Papi 27. ožujka 2011.

U jednom drugom pismu, nadbiskup je ponovno pisao Papi i upozorio na još veće korupcijske skandale. Otkrio je kako su vatikanske investicije povjerene u ruke dva fonda kojima upravljaju talijanski bankari koji se “puno više zalažu za svoje, nego za interese Vatikana.”

Vatikan se  službeno oglasio, povodom ove reportaže  i potvrdio kako su pisma autentična, ali je kritizirao “metode” koje su korištene u svrhe ove novinarske istrage. Vatikan je izrazio “žaljenje zbog objave dokumenata”. U službenom dopisu iz Vatikana, po pitanju aktualne afere izneseno je i kako je “aktualna administracija nastavak je transparentnog menadžmenta kojem je inspiracija bio Monsinjor Vigano”

Autor/ica 26.1.2012. u 22:17